Τη σύσταση ειδικών επιτροπών οι οποίες θα επιβλέπουν εάν τηρούνται οι όροι του Δημοσιονομικού Συμφώνου, φέρεται να προτείνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο επικαλείται ένα εσωτερικό υπόμνημα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο Β. Σόιμπλε εκτιμά ότι ειδικές επιτροπές εμπειρογνωμόνων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να ελέγχουν τους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών, της ευρωζώνης και της ΕΕ και να προειδοποιούν για ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις.


Το Spiegel, διευκρινίζει ότι οι επιτροπές θα πρέπει επίσης να επαληθεύουν εάν οι εθνικές οικονομικές πολιτικές συμβαδίζουν με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, δηλαδή αν τηρούνται το Σύμφωνο Σταθερότητας και το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο.


Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο θα πρέπει να ενισχυθεί και ο ρόλος του ευρωπαίου οικονομικού Επιτρόπου, ο οποίος θα πρέπει πλέον να μπορεί να προωθεί νομοθετήματα «χωρίς δικαίωμα αντιρρήσεων από άλλους επιτρόπους ή από τον πρόεδρο της Κομισιόν».