Μετά τη γραφειοκρατία, σειρά έχει η δημόσια υγεία για να γίνει η χώρα μας -για άλλη μια φορά- πρωτοσέλιδο στα ξένα ΜΜΕ.
Σήμερα, το πρακτορείο Bloomberg φιλοξενεί στην πρώτη σελίδα του αναλυτικό ρεπορτάζ για τον ελληνικό κλάδο υγείας, κλάδος στον οποίο όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «καταγράφεται και η μεγαλύτερη διαφθορά του ελληνικού Δημοσίου».


Στο άρθρο με τίτλο «η ελληνική κρίση πυροδοτεί πόλεμο για την διαφθορά στον κλάδο της υγείας» επισημαίνεται ότι η οικονομική κρίση αναγκάζει τη χώρα να αντιμετωπίσει τη διαφθορά στο χώρο της υγείας. Τη διαφθορά που σηματοδοτείται από χρήματα σε φακελάκι μέχρι «δώρα, όπως τυρί και κοτόπουλα, από γεωργούς που ευγνωμονούν τους γιατρούς για τη φροντίδα που τους έδειξαν».


Η ανάγκη αναστροφής της κατάστασης σημειώνει το δημοσίευμα, αφού όπως εξηγεί  «η διαφθορά, όπου περιλαμβάνεται η απάτη στις συνταγογραφήσεις και οι δωροδοκίες για χειρουργείο, είναι αχαλίνωτη στοιχίζοντας στην κυβέρνηση εκατοντάδες εκατομμυρίων δολαρίων».
«Η κρίση είναι πλέον τόσο ευρεία που τα νοσοκομεία θεωρούνται οι πιο διεφθαρμένοι χώροι του δημοσίου κλάδου».


«Όπου υπάρχει μέλι, κάποιος θα βουτήξει το δάχτυλό του» αναφέρει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Πατούλης, προσθέτει ωστόσο ότι «το μέλι, δεν ρέει πλέον  τόσο ελεύθερα». Όπως διευκρινίζει, μία από τις απροσδόκητες συνέπειες της ελληνικής κρίσης του χρέους είναι ότι τα μέτρα λιτότητας αναγκάζουν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει μια για πάντα την διαφθορά στην υγεία.


Από την πλευρά του, ο Κώστας Μπακούρης, πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας, σε δηλώσεις του στο Bloomberg δηλώνει ότι το κόστος της διαφθοράς «ανέρχεται σε δισεκατομμύρια». «Δεν είναι ξεκάθαρο πόσα χρήματα χάνει το κράτος ωστόσο το σίγουρο είναι ότι αυτά ανέρχονται σε δισεκατομμύρια», είπε.


Οι γιατροί παραδοσιακά λάμβαναν ένα μπόνους, μία πρακτική που σύμφωνα με τον κ. Μπακούρη, τα τελευταία 30 χρόνια, έχει μετατραπεί σε υποχρεωτική δωροδοκία, ενώ προσθέτει ότι οι πληρωμές προς τους γιατρούς για προγραμματισμένες θεραπείες κυμαίνονται από 150 ευρώ έως 7.500 ευρώ ενώ τα «φακελάκια κυμαίνονται από 50 ευρώ έως 1.500 ευρώ.