Το ποσό των 40,97 εκατ. ευρώ καταλογίστηκε από τους, μέχρι στιγμής, ολοκληρωμένους ελέγχους σε υπεράκτιες εταιρείες, μετά από σειρά ελέγχων που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη.
«Το ΣΔΟΕ στο πλαίσιο της αποστολής του έχει κατά την τελευταία διετία πραγματοποιήσει 369 ελέγχους σε υπεράκτιες εταιρείες (off shore), από τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί 115, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι 254. Το συνολικό ποσό που καταλογίστηκε, από τους μέχρι στιγμής ολοκληρωμένους ελέγχους, ανέρχεται σε 40.967.580 ευρώ» αναφέρεται στο έγγραφο.

Το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, στην οποία έκανε λόγο για «ύποπτα δάνεια από ελληνικές τράπεζες σε off shore εταιρείες». Ο βουλευτής επικαλούνταν έκθεση της ΤτΕ για την Proton Bank σύμφωνα με την οποία δόθηκαν, το 2010, συνολικά 470 εκατομμύρια ευρώ σε υπεράκτιες εταιρείες που αντιστοιχούν στο 24% του επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου της. Ο βουλευτής έχει επισημάνει ότι «οι εταιρείες αυτές ελλείψει οικονομικών στοιχείων στην πλειοψηφία τους και γνώσης του πραγματικού δικαιούχου σε ορισμένες περιπτώσεις, θεωρούνται υψηλού κινδύνου».

Ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο, μέσω των δανείων που χορηγούνται από ημεδαπά πιστωτικά ιδρύματα προς υπέρακτιες εταιρείες, να πραγματοποιείται ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σημειώνει ότι «αυτό ήδη διερευνάται και εφόσον προκύψουν ενοχοποιητικά στοιχεία θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες από τις ισχύουσες διατάξεις κυρώσεις.