Εκτενή αναφορά στο παρασκήνιο των συζητήσεων που διεξάγονται σχετικά με την αντικατάσταση του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ από την προεδρία του Eurogroup, κάνει σήμερα σε δημοσίευμά του το Europolitique.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεχίσουν τον επόμενο μήνα το «παζάρι» σχετικά με την τοποθέτηση των επικεφαλής στα ευρωπαϊκά οικονομικά όργανα καθώς οι συνομιλίες στην Κοπεγχάγη διακόπηκαν απότομα λόγω της πρόωρης αποχώρησης του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup αποχώρησε χωρίς να δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου εξαιτίας των δηλώσεων που πραγματοποίησε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, στις οποίες αποκάλυψε το ποσό στο οποίο θα ανέλθει το τείχος προστασίας των χωρών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με το Europolitique στη συνάντηση θα λαμβανόταν επίσημα η απόφαση για την τοποθέτηση του Λουξεμβούργιου Ιβ Μερς στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ και θα ξεκινούσε επίσης η συζήτηση για τη διαδοχή του Γιουνκέρ, ο οποίος θα εγκαταλείψει τη θέση του τον Ιούνιο.

Την ίδια ώρα, αναφέρει ότι «φαβορί» για τη θέση αποτελεί ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ωστόσο προσθέτει ότι τυχόν επιλογή του  θα έθετε σε κίνδυνο τη θέση του Κλάους Ρέσλινγκ στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς η Γερμανία θα κατείχε τρεις υψηλόβαθμες θέσεις στα ευρωπαϊκά οικονομικά όργανα.