Στα 1,7 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις της SMA Solar Technology AG το 2011 από 1,9 δισ. ευρώ που ήταν το 2010, ενώ τα κέρδη προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) υποχώρησαν στα 240,3 εκατ. ευρώ από 516,8 εκατ. ευρώ.


Σύμφωνα με την εταιρεία, πρόκειται για το δεύτερο καλύτερο αποτελέσματα κερδών στην ιστορία της το 2011.
 

Το Διοικητικό και το Εποπτικό Συμβούλιο της εταιρείας θα προτείνει διανομή μερίσματος ύψους 1,30 ευρώ ανά μετοχή στην Ετήσια Γενική Συνέλευση στις 22 Μαΐου, έναντι μερίσματος 3 ευρώ που διένειμε πέρυσι.
 

Η αναλογία απόδοσης της μετοχής στo 33,8% είναι η υψηλότερη που έχει αποδώσει η εταιρεία στο κοινό από το 2008. Η SMA θα αποδώσει ένα από τα μεγαλύτερα μερίσματα σε σχέση με τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου, στον TecDax.
 

Όπως σημειώνει η SMA στην ανακοίνωσή της, παρά τη γενική αύξηση του ενδιαφέροντος για τα φωτοβολταϊκά, η αυξανόμενη ζήτηση δεν ήταν εμφανής το 2011. Συγκεκριμένα, εγκαταστάθηκαν παγκοσμίως φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις ονομαστικής ισχύος περίπου 23 γιγαβάτ, μέγεθος που βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με το 2010.
 

Οι πωλήσεις που αφορούν στα μεγάλα έργα με μετατροπείς Sunny Central αυξήθηκαν στα 496,4 εκατ., μία αύξηση της τάξεως του 50%. Παγκοσμίως, η εταιρεία διέθεσε μετατροπείς με συνολική ονομαστική ισχύ 7,6 γιγαβάτ το περασμένο έτος (2010: 7,8 γιγαβάτ). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της SMA, αυτό αντιπροσωπεύει ένα μερίδιο αγοράς της τάξεως του 33%. «Ως εκ τούτου, η SMA παραμένει με διαφορά ο ηγέτης στην αγορά των ηλιακών μετατροπέων», επισημαίνει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.
 

Το 2012 η εταιρεία θα επενδύσει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ στην έρευνα και την ανάπτυξη ώστε να προωθήσει τις τεχνολογικές καινοτομίες που μειώνουν το κόστος του συστήματος και διευκολύνουν την ενσωμάτωση των φωτοβολταϊκών στο δίκτυο.