Το αδιαχώρητο έγινε στη σημερινή συνέλευση μετόχων της Λαϊκής Τράπεζας, εκεί όπου η διεύθυνση της Τράπεζας δέχθηκε τα ομαδικά πυρά της πλειοψηφίας για την αποτυχία της τριπλής συγχώνευσης στην Ελλάδα και την αγορά ελληνικών ομολόγων.

Στη συνέλευση έγινε το αδιαχώρητο και οι μέτοχοι επέκριναν τη διοίκηση για την αποτυχία της τριπλής συγχώνευσης στην Ελλάδα και την αγορά ελληνικών ομολόγων.

Στην πρώτη συνέλευση μετά την ανακοίνωση ζημιών 3,3 δισ. ευρώ  για το 2011, ασκήθηκε κριτική στην ηγεσία των Ανδρέα Βγενόπουλου και Ευθύμιου Μπουλούτα, που αποχώρησαν πρόσφατα από τη διοίκηση του Ομίλου. Τόσο ο διευθύνων σύμβουλος Χρίστος Στυλιανίδης όσο και ο πρόεδρος Μιχάλης Σαρρής απολογήθηκαν για τους χειρισμούς, τονίζοντας τις αλλαγές που προέκυψαν στο διοικητικό σχήμα του Ομίλου.


Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Σαρρής εξήγησε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τράπεζα στην επίτευξη του στόχου της άντλησης νέων κεφαλαίων ύψους 1,35 δισ. ευρώ.


Οι επενδυτές έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για να συμμετέχουν στην αύξηση του κεφαλαίου της Λαϊκής Τράπεζας, λόγω των συνθηκών αβεβαιότητας που επικρατούν στην ελληνική οικονομία, είπε.


Μιλώντας ενώπιον της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της τράπεζας, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι ένας συνδυασμός στρατηγικού επενδυτή με 3-4 θεσμικούς επενδυτές θα βοηθήσουν, όπως σημείωσε, στην κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας. Πρόσθεσε, ότι το έργο τους θα καταστεί ευκολότερο λόγω των ενδείξεων που παρουσιάζει η Κύπρος από ενδιαφερόμενους στρατηγικούς επενδυτές.


Ο κ. Σαρρής τόνισε ότι ιδιαίτερη πρόκληση για την τράπεζα αποτελεί η έκθεση της στην ελληνική οικονομία προσθέτοντας ότι προς το σκοπό αυτό η τράπεζα ανέλαβε πρωτοβουλίες χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες Επισήμανε ότι τα ψηφίσματα που τίθενται ενώπιον των μετόχων εντάσσονται στο σχέδιο για κεφαλαιουχική ενίσχυση της τράπεζας προκειμένου, όπως είπε, η τράπεζα να συμμορφωθεί με τους νέους εποπτικούς κανόνες.


Ο κ. Σαρρής αναφέρθηκε στη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας και για το σκοπό αυτό ζητήθηκε η βοήθεια οίκων όπως της JP Morgan.


Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Λαϊκής τράπεζας, Χρίστος Στυλιανίδης στην ομιλία του ανέφερε ότι δεδομένης της σημαντικής επίπτωσης του PSI και των μεγάλων προβλέψεων κυρίως στην Ελλάδα, η τράπεζα καλείται να ενισχύσει τα εποπτικά της κεφάλαια.


Πρόσθεσε ότι τα ειδικά ψηφίσματα στοχεύουν στη διευκόλυνση του σχεδίου ενίσχυσης της τράπεζας.


Τα ψηφίσματα δίνουν τη διακριτική ευχέρεια στη διοίκηση να εκδώσει κεφάλαιο €900εκ.σε επιλεγμένους επενδυτές σε τιμή άνω των 30 σεντ και 1,8 δισ. σε υφιστάμενους μετόχους σε τιμή κάτω των 30 σεντ. Η συνέλευση ενέκρινε επίσης την αλλαγή ονόματος σε Λαϊκή Τράπεζα, με την οποία σηματοδοτείται η επιστροφή στις κυπριακές της ρίζες.Πηγή: stockwatch.com.cy