Αύξηση 20,4% κατέγραψαν τον Μάρτιο τα έσοδα των εφοριών λόγω της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στον αντίποδα τα έσοδα του ΦΠΑ κατέγραψαν αύξηση μόνο κατά 2%, ενώ τα έσοδα των τελωνείων μειώθηκαν κατά 27%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τον Μάρτιο τα έσοδα προ επιστροφών φόρων διαμορφώθηκαν σε 3,522 δισ. ευρώ από 3,408 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Τα έσοδα στις εφορίες ανήλθαν σε 2,325 δισ. ευρώ από 1,931 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ενώ τα έσοδα από το ΦΠΑ διαμορφώθηκαν σε 654 εκατ. ευρώ από 641 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Ωστόσο, οι ανησυχίες στο υπουργείο Οικονομικών παραμένουν αφού η αύξηση αυτή των εσόδων των ΔΟΥ  δεν είναι αρκετή για αντισταθμίσει τις απώλειες των περασμένων ετών. Την ίδια ώρα το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) προβλέπει συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 5% και παραμονή της ανεργίας σε ανοδική τροχιά, αλλά με ηπιότερο ρυθμό απ’ ότι πέρυσι, στο 20%, για το 2012.

Όπως αναφέρει στην τριμηνιαία του έκθεση η αναθεώρηση του φετινού προϋπολογισμού θεωρείται επιβεβλημένη, εξαιτίας της δυστοκίας στη συλλογή εσόδων και της μεγάλης ύφεσης.