Ραγδαία αύξηση στο 78% του ΑΕΠ από 68% το 2011 αναμένεται να καταγράψει το δημόσιο χρέος της Ισπανίας φέτος, όπως προέβλεψε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Λουίς ντε Γκίντος, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.
Σύμφωνα με τον ίδιο το δημόσιο χρέος της Ισπανίας, αν και είναι χαμηλότερο από αυτό άλλων χωρών της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, έχει ήδη ξεπεράσει το όριο του 60% που συνιστά η Ε.Ε. και θα συνεχίσει να διογκώνεται εξαιτίας των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης.


Δεν έχουμε περιθώρια για λάθη είπε και  πρόσθεσε χαρακτηριστικά  πως «αν δεν προχωρήσεις σε αρκετές προσαρμογές, οι αγορές θα σε τιμωρήσουν. Αλλά αν προχωρήσεις υπερβολικά μακριά, οι αγορές μπορούν επίσης να σε τιμωρήσουν».


Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, ο οποίος προβλέπει μέτρα λιτότητας «πάνω από 27 δισεκατομμύρια ευρώ», μεταξύ αυτών το πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και τη μείωση κατά μέσο όρο 16,9% του προϋπολογισμού των υπουργείων.

Πηγή: Wall Street Journal