Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις (περίπου 10.000 MW), αλλά και η παραγωγή από την αιολική ενέργεια (περίπου 1.000 MW) εγγυώνται την κάλυψη των αναγκών της εσωτερικής αγοράς, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, Ντέλιαν Ντόμπρεφ, στη διάρκεια συνέντευξής του στη βουλγαρική δημόσια τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν πρόκειται να υπάρξει έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας της ματαίωσης του έργου του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε».


Ο υπουργός τόνισε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η παράταση της διάρκειας λειτουργίας των μονάδων 5 και 6 του πυρηνικού σταθμού «Κοζλοντούι» έπειτα από το 2017 και το 2019, αντίστοιχα.

Αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη με τη ρωσική πλευρά για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που εισάγει η Βουλγαρία κατά 11,1%, ο κ. Ντόμπρεφ εξήγησε πως η νέα τιμή θα εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του 2012.