Για διασπάθιση δημοσίου χρήματος άνω των 2 εκατ. ευρώ κάνει λόγο το πόρισμα του Γενικού επιθεωρητή Δημοσίας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή κατά της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.  Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Έθνος» το ΣΔΟΕ έχει συντάξει βαρύ κατηγορητήριο κατά της ΓΕΝΟΠ.
Η έρευνα του ΣΔΟΕ ξεκίνησε πέρυσι τον Απρίλιο όταν ο κ. Ρακιντζής εξέδωσε ανάλογο πόρισμα κατά το οποίο είχε στηθεί "χορός εκατομμυρίων" από συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ κατά της Επιχείρησης.

Στο πόρισμα του ΣΔΟΕ αναφέρεται ότι συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΕΝΟΠ, μέσω υπερτιμολογήσεων, εισέπραξαν 2.080.209 ευρώ, για αποστολές που δηλώθηκαν, πληρώθηκαν, αλλά ουδέποτε έγιναν, για φιλοξενία αντιπροσωπειών, πολυήμερες διακοπές σε χώρες όπως η Ιταλία και αναθέσεις μελετών «μαϊμού» σε οικείους. Το πόρισμα βρίσκεται ήδη στο γραφείο του υπ. Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου και στον αρμόδιο εισαγγελέα.

 

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, για 29 εκδηλώσεις την τριετία 2008-2010, η ΓΕΝΟΠ και ο ΟΚΔΕ (Οργανισμός Κοινωνικών Δραστηριοτήτων των Εργαζομένων στη ΔΕΗ) χρέωσαν την Επιχείρηση «καπέλο» 1.194.497 ευρώ, την ώρα που οι πραγματικές δαπάνες ήταν 885.711,4 ευρώ.

 

Επίσης, επταήμερο ταξίδι στην Ιταλία τον Αύγουστο του 2009 για 46 άτομα, κόστισε πραγματικά 50.098 ευρώ και από άλλη τουριστική επιχείρηση εκδόθηκαν δύο τιμολόγια για δαπάνες 23 ατόμων, αντίστοιχα. Τελικά, γι αυτό το ταξίδι, η ΔΕΗ, η οποία κλήθηκε να πληρώσει 109.000 ευρώ αρνήθηκε να τα καταβάλλει καθώς στη σύμβαση των εργαζομένων αναφερόταν «εκδρομή». Όμως οι συνδικαλιστές, φέρεται να άλλαξαν τη σύμβαση επικαλούμενοι ταξίδι για εκπαιδευτικούς λόγους.

Ακόμη, η Επιχείρηση κατέβαλε 31.400 ευρώ για μελέτη την οποία δεν παρέλαβε.

Τέλος, χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση ταξιδιού στη Γενεύη τριάντα ατόμων για παρέμβαση στο Γραφείο Διεθνούς Εργασίας. Το ταξίδι δεν έγινε ποτέ, ωστόσο η ΔΕΗ πλήρωσε 30.500 ευρώ.


Τι απαντά το ΥΠΕΚΑ


«Οι καταγγελίες είναι πολύ σοβαρές. Θέλουμε την ταχύτερη δυνατή διερεύνηση και απόδοση ευθυνών» δήλωσ εαπό την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου.


Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι ο υπουργός ΠΕΚΑ έχει ήδη ζητήσει από τη διοίκηση της ΔΕΗ (και θα ακολουθήσει σχετική επιστολή) να γίνει και εσωτερική έρευνα, αλλά και να εξαντλήσει όλα τα νομικά περιθώρια για ανάκτηση δαπανών οι οποίες δεν έπρεπε να έχουν γίνει.

   
Ν. Φωτόπουλος: «Οι κρατικοδίαιτοι επενδυτές θέλουν να διαλύσουν την Επιχείρηση»

«Όση λάσπη κι αν πετάξουν ό,τι και να κάνουν, το στόμα δεν πρόκειται να μας το κλείσουν. Οι κρατικοδίαιτοι ψευτοεπενδυτές που θέλουν να διαλύσουν τη ΔΕΗ θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους», απάντησε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος με αφορμή το πόρισμα του ΣΔΟΕ.


Ο κ. Φωτόπουλος επανέλαβε το αίτημά του να ανοίξουν «εδώ και τώρα» οι λογαριασμοί όλων των συνδικαλιστών τα τελευταία είκοσι χρόνια. «Αν βρεθεί σε μένα έστω και ένα ευρώ κατάθεση ή οποιαδήποτε αγορά, δεν θα παραιτηθώ, θα αυτοκτονήσω», τόνισε χαρακτηριστικά.


ΓΕΝΟΠ: «Άνθρακας ο θησαυρός»

Με τη φράση «άνθρακας ο θησαυρός» χαρακτηρίζει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ τα δημοσιεύματα. «Το πρώτο που θέλουμε να σημειώσουμε είναι ότι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στα χιλιάδες τιμολόγια της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και του ΟΚΔΕ βρέθηκε ένα εικονικό τιμολόγιο αξίας 31.400 ευρώ που δεν έχει ανάμειξη η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ  γιατί είχε ακυρώσει την εντολή μελέτης στην ENCOM (γιαυτό δεν καταλογίζεται ανάμιξη της ΓΕΝΟΠ) και 12 τιμολόγια όπως λέει η εφημερίδα υπερτιμολογημένα» αναφέρει.

Την ίδια ώρα εξαπολύει αιχμές κατά του κ. Ρακιντζή λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «παρά ταύτα όπως λέει ο γνωστός για τον ρόλο του κ. Ρακιντζής βρέθηκαν μόνο 12 (τιμολόγια)» ενώ εξηγεί ότι αν ισχύαν όσα λέγονται θα έπρεπε να είχαν βρεθεί χιλιάδες εικονικά τιμολόγια.