Παντρεμένος μεσήλικας με παιδιά και ετήσιο εισόδημα έως 4.000 ευρώ το χρόνο, είναι εν ολίγοις το προφίλ του Έλληνα υπερχρεωμένου πολίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΕΚΠΟΙΖΩ.

Στην έρευνα του, το ΕΚΠΟΙΖΩ κατάφερε να αποτυπώσει αναλυτικά τα χαρακτηριστικά των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που οδηγούνται στην απόγνωση εν μέσω σφοδρής οικονομικής κρίσης.


Αναλυτικά, τα στοιχεία δείχνουν πως σε ποσοστό 55% οι υπερχρεωμένοι είναι άνδρες, με τους μισούς από αυτούς να είναι ηλικίας 35 έως 54. Πάνω από 6 στους 10 είναι έγγαμοι, ένα 4 στους 10 περίπου έχουν ανήλικα παιδιά. Το 37,8% είναι μισθωτοί, το 23,1% συνταξιούχοι και το 22,3% άνεργοι.


Σοκαριστικό είναι το γεγονός πως ένας στους πέντε υπερχρεωμένους δηλώνει εισόδημα από μηδέν έως 4.000 ευρώ, όταν το όριο της φτώχιας στη χώρα μας έχει οριστεί στα 7.000 ευρώ ετησίως.

Έως 200.000 ευρώ το χρέος

Ένας στους πέντε υπερχρεωμένους δηλώνει ότι χρωστά από 110.000 έως 200.000 ευρώ, ενώ το 19,3% χρωστά από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Ωστόσο υπάρχει και ένα 1,9% που δηλώνει ότι χρωστά πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ.


Εξαιτίας αυτής της κατάστασης έφτα στους δέκα δηλώνουν ότι αδυνατούν όχι μόνο να αποπληρώσουν το χρέος αλλά και να εξυπηρετήσουν τις καθημερινές τους ανάγκες και υποχρεώσεις. Για παράδειγμα, το 29.8% χρωστά στα ΔΕΗ, το 24,1% σε ΕΥΔΑΠ και ασφαλιιστικά ταμεία και το 23,7% στην εφορία.


Οι ίδιοι επιμένουν ότι η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οφείλεται κατά κύρω λόγο στη μέθοδο δανεισμού των τραπεζών λόγω των υψηλών επιτοκίων, αλλά και το απρόβλεπτο γεγονός όπως η απώλεια εργασίας ή κάποια αρρώστεια.

Ακατάληπτοι οι όροι των συμβάσεων


Η συντριπτική πλειοψηφία των υπερχρεωμένων υποστηρίζει ότι οι όροι δανεισμού δεν είναι κατανοητοί, ενώ πάνω από τους μισούς δεν τους κατάλαβε ακόμα και όταν τους τους εξήγησαν. Την ίδια στιγμή, πάνω από 6 στους 10 παραδέχονται ότι δεν γνώριζαν τι επιτόκιο θα πλήρωναν όταν υπέγραφαν τη δανειακή σύμβαση.


Πάντως είναι γεγονός πως δεν συνήψαν δάνειο για υπερκατανάλωση αλλά για να καλύψουν βασικές καθημερινλες ανάγκες, ενώ προκειμένου να απεμπλακούν από την κατάσταση οι περισσότεροι προχωρούν σε ανακύκλωση των οφειλών, μεταφορά δανείων ή αναζήτηση για δεύτερη εργασία.


Σε κατάθλιψη οι περισσότεροι

Πάνω από το 70% των υπερχρεωμένων, τέλος, υποστηρίζει ότι η ψυχική τους υγεία κλονίστηκε, ενώ το 55,8% δηλώνει ότι αρρώστησε σωματικά, ενώ διατάραξη των οικογενειακών σχέσεων ανέφερε το 59.9%.


Επιμέλεια: Άγγελος Ανδρέου