Στην αναστολή των εισαγωγών πετρελαίου από το Ιράν αποφάσισαν να προχωρήσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, μετά και τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει ΕΕ και ΗΠΑ στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το ιρανικό πετρέλαιο θεωρείται το πιο φθηνό της αγοράς, γι' αυτό και τα ΕΛΠΕ είχαν προχωρήσει στη σύναψη σύμβασης έργου, όμως μετά τις κυρώσεις και δεδομένης της οικονομικής δυσχέρειας της ελληνικής οικονομίας, δε θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.


Η πηγή του πρακτορείου, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί, ανέφερε: «Χρησιμοποιούσαμε συνέχεια μια τουρκική τράπεζα, αλλά έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε και μια ευρωπαϊκή τράπεζα για να κάνουμε την πληρωμή από την ελληνική μας τράπεζα στην τουρκική και οι ευρωπαϊκές τράπεζες αρνούνται να το κάνουν αυτό».  


Επιπλέον, σημείωσε ότι πιθανόν τα ΕΛΠΕ δεν θα προμηθευτούν ιρανικό αργό και τον Μάιο, καθώς δεν μπορούν να πληρώσουν, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να το πράξουν αργότερα. «Δεν μπορούμε να πληρώσουμε. Αν μπορούμε αργότερα, θα σεβαστούμε το συμβόλαιό μας, αλλά θα αντλήσουμε μόνο το ελάχιστο».


Όπως αναφέρει το Reuters, οι ΗΠΑ έχουν εξαιρέσει 10 χώρες από τις οικονομικές κυρώσεις, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, γιατί είχαν περικόψει έτσι κι αλλιώς τις προμήθειες από το Ιράν, όμως σύμφωνα με την πηγή, πρόκειται για κάτι που είναι μόνο στα χαρτιά. «Οι τράπεζες δεν ξέρουν τι ακριβώς θα πρέπει να κάνουν, κι έτσι δεν κάνουν τίποτα», είπε.