Αύξηση- φωτιά στην τιμή του πετρελαίου στα 1,40 ευρώ από το φθινόπωρο προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου παρουσιάζοντας σήμερα στα γραφεία του ΣΔΟΕ τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.
Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου στις 15 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στο 80% του ειδικού φόρου που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης.  Αυτό σημαίνει ότι με βάση τις σημερινές τιμές του πετρελαίου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης τον επόμενο Οκτώβριο θα διαμορφωθεί στα 1,40 ευρώ το λίτρο από 1,046 ευρώ που είναι σήμερα η μέση τιμή του πανελλαδικά.

Ωστόσο, ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι θα υπάρξει χορήγηση επιδόματος θέρμανσης προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επιβαρύνσεις στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα θα υπάρξει χορήγηση επιδόματος θέρμανσης.

Επιπρόσθετα, δεν απέκλεισε  το ενδεχόμενο στην περίπτωση που τα έσοδα του προϋπολογισμού κινηθούν με ικανοποιητικό ρυθμό τους επόμενους μήνες του έτους να επιτρέψουν ώστε η εξίσωση του φόρου να γίνει σε επίπεδα χαμηλότερα του 80%.

Όσον αφορά στην παρουσίαση των νέων μέτρων για την πάταξη του λαθρεμπορίου, πρόκειται για το σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της πορείας των εφοδιαστικών πλοίων καυσίμων (σλεπιών), με εισηγητή τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη και το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου εισροών – εκροών πρατηρίων υγρών καυσίμων, με εισηγητή τον Γενικό Γραμματέα ΓΓΠΣ, Χάρη Θεοχάρη.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη το λαθρεμπόριο στα καύσιμα ανέρχεται από 500 εκατ. ευρώ έως και 2 δισ. ευρώ.