«Βιώσιμη ανάπτυξη που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας καθαρής ενέργειας στην ΕΕ», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, το πρόγραμμα «Ήλιος».

Μιλώντας σε ειδική ημερίδα για την ενέργεια, που συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε «εθνική προτεραιότητα» τις επενδύσεις σε έργα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


Αναφερόμενος στη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είπε πως καμία άλλη χώρα του ΟΟΣΑ δεν μείωσε το έλλειμμά της τόσο πολύ και τόσο γρήγορα.


Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Ήλιος» είπε ότι η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών θα καλύψει λιγότερο από 0,1% της έκτασης της ελληνικής επικράτειας, δεν θα επιβαρύνει τους καταναλωτές και θα επιτρέψει στη χώρα να κάνει εξαγωγές ενέργειας όχι μόνο προς την ΕΕ αλλά και σε γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία. Πρόσθεσε δε ότι η πλήρης ανάπτυξη του σχεδίου που προβλέπει την εγκατάσταση 10.000 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών προϋποθέτει την ενίσχυση των δικτύων καθώς με τα σήμερα ισχύοντα οι δυνατότητες απορρόφησης φθάνουν στα 2.000 μεγαβάτ.


Ο επίτροπος Ενέργειας Günter Oettinger σημείωσε ότι οι ανανεώσιμες πηγές αποτελούν ευκαιρία για δημιουργία θέσεων εργασίας, καινοτομία και εξαγωγές και μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει την ύφεση. Τόνισε ότι η ΕΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε όλες τις χώρες- μέλη και θα δημοσιοποιήσει σύντομα στοιχεία για την πορεία επίτευξης των υποχρεωτικών στόχων που έχουν τεθεί αναφορικά με την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Συμφώνησε ότι η υπάρχουσα υποδομή δεν επαρκεί για την πλήρη ανάπτυξη του «Ήλιος» για την οποία, όπως είπε, θα απαιτηθεί ενίσχυση των δικτύων, διασύνδεση των νησιών και νέες διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, βήματα που εξυπηρετούν και τον στόχο της δημιουργίας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.


Dieter Schmitt: «Άκουσα ξανά τα ίδια ευχολόγια και τις ίδιες οραματικές τοποθετήσεις»Ιδιαίτερα καυστικό ήταν το σχόλιο του Dieter Schmitt του Διευθύνοντα Συμβούλου της γερμανικής εταιρείας φωτοβολταϊκών συστημάτων Pairan, σχετικά με τις δηλώσεις τόσο του γερμανού υφυπουργού Ενέργειας όσο και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

«Παρακολούθησα με πολύ μεγάλη προσοχή τις ομιλίες του έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος, του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Ενέργεια και του Γερμανού υφυπουργού περιβάλλοντος για το πρόγραμμα «Ήλιος» και δεν έγινα σοφότερος… Έμαθα μονάχα ένα πράγμα  δια στόματος του Γερμανού υφυπουργού: ότι πρακτικά το ενδεχόμενο εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη Γερμανία από οποιαδήποτε ξένη χώρα δεν υπάρχει πουθενά στη γερμανική ενεργειακή ατζέντα μέχρι το 2020, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο Γερμανός φορολογούμενος.

Από τους υπόλοιπους παριστάμενους άκουσα ξανά τα ίδια ευχολόγια και τις ίδιες οραματικές τοποθετήσεις, ωστόσο, τίποτε δεν ειπώθηκε επί της ουσίας. Κινούμαστε με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς σε μια αγορά φωτοβολταϊκών που είναι έτοιμη εδώ και καιρό να προσφέρει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αξιοποιώντας τον ήλιο και δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Όμως, είμαστε κολλημένοι ακόμη στην αφετηρία ενός μεγαλεπήβολου, αλλά ασαφούς σχεδίου. Μήπως πρέπει να εστιάσουμε όλη την προσοχή μας σε χειροπιαστά project άμεσης απόδοσης για την Ελλάδα, τους Έλληνες και την ελληνική οικονομία; Εμείς ως εταιρεία είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε θετικά προς μια τέτοια κατεύθυνση.»  ανέφερε.