Ο οίκος Fitch, μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας σε «Β-» από «RD» στις 13 Μαρτίου, εξέδωσε σήμερα ειδική έκθεση για το σκεπτικό της συγκεκριμένης αξιολόγησης.

Στην έκθεσή του, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, αναφέρει ότι  το ποσοστό συμμετοχής 96% στο PSI είναι αρκετό για να θεραπεύσει το «πιστωτικό γεγονός», παρά τη μη συμμετοχή μιας μερίδας κατόχων ελληνικών ομολόγων ξένου δικαίου. 


Αν τελικά συμμετάσχουν όλοι οι κάτοχοι ομολόγων, το PSI θα διαγράψει 110 δισ. ευρώ από το ελληνικό χρέος, βελτιώνοντας σημαντικά το προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους και μειώνοντας τον κίνδυνο βραχυπρόθεσμης αδυναμίας πληρωμών. 

 

Ο οίκος Fitch υπογραμμίζει ότι μετά το PSI, το νέο πρόγραμμα 164 δισ. ευρώ θα εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα χρηματοδοτείται πλήρως μεταξύ 2012 και 2014, προσδίδοντας ένα ελάχιστο περιθώριο ασφαλείας στους ομολογιούχους για τους επόμενους 12 με 24 μήνες. 


Ωστόσο, τονίζει ότι μετά το ρίσκο  χρεοκοπίας παραμένει, δεδομένου του μεγάλου χρέους και μετά το PSI και τις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.


Επιπλεόν, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι ελληνικό χρέος θα ανέλθει το 2013 κοντά στο 170% του ΑΕΠ, λόγω της μείωσης του ονομαστικού ΑΕΠ, προτού αρχίσει να υποχωρεί το 2014.


Η δυνατότητα της Ελλάδας να μειώσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020 θα εξαρτηθεί από την πολιτική βούληση να εφαρμοστούν επιπρόσθετες δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις και την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να προσαρμοστεί και να ανακάμψει.