Ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει. Και τα σούπερ μάρκετ από καταστήματα λιανεμπορίου τροφίμων που ήταν κάποια χρόνια πριν εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς σε πολυκαταστήματα!
Τώρα πλέον εάν δεν έχετε προλάβει να προμηθευτείτε το ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς σας, -τα ψωμιά του οποίου είναι μάλλον μετρημένα-  θα μπορείτε να το αγοράσετε από το σούπερ μάρκετ. Και όχι μόνο αυτό. Ξεμείνατε από βενζίνη. Μην ανησυχείτε καθώς όπως θα βγαίνετε με τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ μπορείτε στην καλύτερη να το φουλάρετε από το πρατήριο του σούπερ μάρκετ, αν σας έχουν περισσέψει χρήματα, ή στην χειρότερη και μάλλον πιο ρεαλιστική εκδοχή να βάλετε την απαιτούμενη ποσότητα για να γυρίσετε στο σπίτι.


Το κατά πόσο θα είστε χαρούμενοι δεν σας το εγγυόμαστε. Αν και οι αλλαγές αυτές, οι οποίες φέρουν την υπογραφή του Μνημονίου και της Τρόικα, εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο να πέσουν τα «τείχη», να απελευθερωθούν οι αγορές –απελευθέρωση ακούμε και απελευθέρωση δεν βλέπουμε- και να πέσουν οι τιμές.


Επίπεδα τιμών τα οποία παρά τις προσφορές δεν λένε να πέσουν. Βέβαια σε αυτό για να είμαστε δίκαιοι δεν φταίνε αποκλειστικά το λιανεμπόριο και η βιομηχανία. Το χεράκι του στο μέλι έχει βάλει και το υπουργείο Οικονομικών με την φορολογία που έχει πιέσει προς τα πάνω τις τιμές και το υπουργείο Εργασίας που έχει φροντίσει με τον τρόπο του να πέσουν οι μισθοί, όταν και όπου υπάρχουν.


Οι αλλαγές αυτές, άνοιγμα της αγοράς άρτου και καυσίμων, περιλαμβάνονται στα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Συγκεκριμένα η ελάχιστη απόσταση των νεοϊδρυόμενων πρατηρίων υγρών καυσίμων και σταθμών αυτοκινήτων που διαθέτουν αντλίες, περιορίζεται στα 30 μέτρα από τα 80 που ισχύει σήμερα από χώρους συνάθροισης κοινού. Επί προσθέτως μετά από απαίτηση της ΕΕ δίνεται η δυνατότητα εγκατάστασης πρατηρίων και σε πολίτες από το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.


Σε ότι αφορά το bake off το υπουργείο στο πολυνομοσχέδιό του προβλέπει την απελευθέρωση της συγκεκριμένης αγοράς ανοίγοντας το δρόμο στα σούπερ μάρκετ να βάλουν Ζεστές Γωνιές.


Γιώργος Παλαιολόγος