Οι κυβερνήσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν απολύσει πληθώρα εργαζομένων του δημόσιου τομέα, στην προσπάθεια τους να μειωθούν τα ελλείμματα.
Και εφόσον ο ιδιωτικός τομέας δε δημιουργεί θέσεις εργασίας, η προοπτική για μείωση της ανεργίας το 2012 φαίνεται αρκετά ζοφερή. Αυτό αναφέρει η έρευνα International Business Report (IBR) της Grant Thornton που εξετάζει και αναλύει τον αντίκτυπο σημαντικών γεγονότων σε διεθνές επίπεδο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων.


Σύμφωνα με τα αποτέλεσμα της έρευνας μπορεί στις αναδυόμενες αγορές οι εργαζόμενοι να αναμένουν αύξηση των μισθών τους, ωστόσο οι εργαζόμενοι στην Ιρλανδία (14%), Ελλάδα (16%) και Ιαπωνία (27%), δε θα είναι τόσο τυχεροί.


«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη. Τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση έχουν βάλει τέλος στις προσοδοφόρες συμβάσεις του δημόσιου τομέα και έχουν οδηγήσει στην αύξηση της φορολογίας. Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν και επικεντρώνονται στα οικονομικά τους αποτελέσματα», αναφέρει ο Βασίλης Καζας, από την Grant Thornton Greece, στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των ευρημάτων της μελέτης.


Η έρευνα βασίζεται σε πάνω από 13.000 συνεντεύξεις που διεξήχθηκαν σε 40 χώρες και εξετάζει τις τάσεις που θα διαμορφώσουν την ταχύτητα και την πορεία της ανάκαμψης τους επόμενους 12 μήνες, συμπεριλαμβανομένων των τάσεων για τη ζήτηση, την απασχόληση, τις επενδύσεις, τον πληθωρισμό και την πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της έρευνας σε παγκόσμιο επίπεδο η  εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων παραμένει, επίσης, σε υψηλά επίπεδα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (76%), γεγονός που υποδηλώνει ότι η εμπιστοσύνη δεν έχει κλονιστεί ως αποτέλεσμα της «Αραβικής  Άνοιξης».


Οι οικονομίες της Ν. Ευρώπης (Πορτογαλία Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία) παραμένουν πολύ απαισιόδοξες. Η Ελλάδα (-46%) και η Ισπανία (-45%) αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες με τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας και τη σταθερή υποβάθμιση των κρατικών τους ομολόγων, αναφέρει η σχετική έρευνα.


Αναφορικά με το επίπεδο των μισθών, οι προσδοκίες έχουν βελτιωθεί από το 2010 σε παγκόσμιο επίπεδο: 64% των επιχειρήσεων αναμένουν να προσφέρουν αυξήσεις μισθών (όμοιες με τον πληθωρισμό ή υψηλότερες) κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, σε σύγκριση με 51% που καταγράφτηκε το 2010. Οι εργαζόμενοι στην περιοχή της Σκανδιναβίας (84%), της Λατινικής Αμερικής (83%) και της ASEAN (82%) είναι πιο πιθανό να πάρουν αυξήσεις το 2012, ενώ οι εργαζόμενοι στις χώρες της Ν.Ευρώπης (47%) και στην ΕΕ (60%) έχουν τις λιγότερες πιθανότητες. Σε επίπεδο χώρας, φαίνεται ότι οι εργαζόμενοι στη Νότια Αφρική (92%), στην Αργεντινή και στη Χιλή (και οι δύο χώρες με 91%), θα ωφεληθούν από την αύξηση μισθών κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών.