Για μετά τις εκλογές αναβάλλεται η εφαρμογή του μέτρου ταυτόχρονης πληρωμής μισθών, ασφαλιστικών εισφορών και φόρων καθώς το υπουργείο Εργασίας ύστερα από τις έντονες διαμαρτυρίες τόσο της ΓΣΕΒΕΕ όσο και της ΕΣΣΕ αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πίσω.
Ο υπουργός Εργασίας, δήλωσε ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί αλλά υποστήριξε ότι η έναρξη εφαρμογής θα μετατεθεί για την 1η Ιουνίου και όχι για την 1η Μαΐου όπως έχει προγραμματιστεί.

Ο Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στη ΝΕΤ δήλωσε ότι το υπουργείο του βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έτσι ώστε μέχρι την Μ. Τρίτη να επανέλθει στη Βουλή η ρύθμιση που προστατεύει από την κατάσχεση έναν τραπεζικό λογαριασμό με υπόλοιπο έως 1500 ευρώ (ή 2000 ευρώ σε περίπτωση που ο λογαριασμός είναι κοινός).

Το θέμα αποκτά τεράστια σημασία από τη στιγμή που θα προχωρήσει η ταυτόχρονη πληρωμή φόρων και εισφορών και μισθών μέσω τραπέζης. Χωρίς την ασπίδα προστασίας του ακατάσχετου λογαριασμού, οι μισθοί θα καταβάλλονται μέσω τραπέζης και την ίδια στιγμή η τράπεζα θα μπορεί να δεσμεύει τα ποσά έναντι χρεών του μισθωτού προς την τράπεζα.

Πάντως, ο υπουργός Εργασίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να μην έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Μ. Τρίτη. Σε αυτή την περίπτωση, το θέμα θα εξεταστεί από την επόμενη κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εργασίας αποκάλυψε ότι θα υπογράψει υπουργική απόφαση με την οποία θα ξεκινήσει η καταβολή του επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα διακόπτουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα θα δικαιούνται επιδόματος ανεργίας εφόσον:

1. Το ετήσιο καθαρό εισόδημά τους κατά την τελευταία 3ετία δεν θα υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ (αθροιστικά)

2. Θα έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ για τουλάχιστον έναν χρόνο.

3. Δεν θα υπάρχουν χρέη από ασφαλιστικές εισφορές.


Αρίστος Οικονομίδης