Μέρες θα μετρά η νυν διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) εάν το εκλογικό αποτέλεσμα «λύνει» τα χέρια της ΝΔ.

Αυτό εκμυστηρεύονταν στο moneypost.gr  καλά ενημερωμένη πηγή (από τον τρίτο όροφο στα κεντρικά της Συγγρού) υποστηρίζοντας πως «τα έργα και οι ημέρες» της διοίκησης του Κ. Μητρόπουλου και των διορισμένων από τον Γ. Παπανδρέου συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ είναι σταθερά στο… μικροσκόπιο της ΝΔ. Άλλωστε, αποτελεί κοινό μυστικό στην πιάτσα, πως ερωτήματα για τη μη αποτελεσματική λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ έχουν εγερθεί κατά καιρούς και από την πλευρά των δανειστών, με τον ίδιο τον Χορστ Ράιχενμπαχ να εμφανίζεται σφόδρα ενοχλημένος από τη διοίκηση του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου.


Όμως τις τελευταίες εβδομάδες πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον ακριβή ρόλο του Μίλτου Καμπουρίδη- ιδιοκτήτη της Dolphin Capital- (που μέσω της σχέσης του με την Axia Ventures) φέρεται να διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στα σχέδια «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας. Ο Μίλτος Καμπουρίδης είναι σημαίνων παράγων στον τομέα της αξιοποίησης ακινήτων και προγραμμάτων εκμετάλλευσης γης, και έχει διατελέσει στέλεχος του τμήματος επενδυτικών συναλλαγών της Goldman Sachs, πριν προσφέρει τις υπηρεσίες του στον George Soros.

Μάλιστα ήταν συνιδρυτής της Soros Real Estate Partners (με τον περίφημο “γκουρού”) και προσωπικά υπεύθυνος για τον τομέα της Ν.Α Ευρώπης. Ο κ. Καμπουρίδης τα τελευταία χρόνια «τρέχει» σημαντικά προγράμματα (κατασκευή του πρώτου Aman Resort στo Πόρτο Χέλι, δημιουργία με τον Ικτίνο του Sitia Bay Golf Resort) ενώ είχε προλάβει να μπει δυνατά και στο παιχνίδι της αγοράς γης στον Βόλο, ποντάροντας στην διοργάνωση των Μεσογειακών, η ακύρωση των οποίων φέρεται να άφησε ακάλυπτα αρκετά ηχηρά ονόματα της εγχώριας σκηνής.


Το πώς μπήκε η εταιρεία του κ. Καμπουρίδη στο παιχνίδι του ΤΑΙΠΕΔ έχει εξίσου ενδιαφέρον, καθώς προέκυψε έπειτα από μονομερή καταγγελία της διοίκησης κατά της πολυεθνικής Houlihan Lokey. Η αλήθεια είναι, πως στην υπόθεση δεν είχε δοθεί ιδιαίτερη δημοσιότητα, παρά μόνο η αναφορά της καταγγελίας επειδή στέλεχος της H.L είχε πει το αυτονόητο, πως δηλαδή … η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας σε αυτή την συγκυρία δεν είναι οικονομικά συμφέρουσα για το ελληνικό κράτος. Παρότι ο λόγος της μονομερούς καταγγελίας είναι αναπόδεικτα προσχηματικός, αρκετοί διερωτήθηκαν για την επιλογή του γνωστού έλληνα παράγοντα.

Ο Μ. Καμπουρίδης (γαμπρός της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας Βερνίκου, φίλος του πρώην πρωθυπουργού και προνομιακός συνομιλητής ισχυρών ξένων) χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Κ. Μητρόπουλου. Το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να μην αποδεικνύεται αποτελεσματικό όσον αφορά στην κύρια δραστηριότητα του, απασχολεί όμως συχνά- πυκνά την πολιτική ηγεσία με αμφίσημες θέσεις και δηλώσεις στελεχών του.

Ενδεικτική θεωρείται η… πρόσκληση που απηύθυνε τελευταία στους Τούρκους (σε σχετική μερίδα του ΣΕΒ στην Κωνσταντινούπολη) να επενδύσουν αγοράζοντας ελληνική γη και νησιά. Στο σημείο αυτό θα είχε ενδιαφέρον να υπενθυμιστεί παλιότερη άποψη του κ. Καμπουρίδη, ο οποίος είχε θεωρήσει προτιμότερη την πώληση παγίων και εκτάσεων, από την μακροχρόνια μίσθωση τους…


Joffrey Postman