Απόφαση για το ποιες ελληνικές τράπεζες είναι βιώσιμες για την νομισματική πολιτική που ακολουθείται και ποιες όχι αναμένεται να λάβει η ΕΚΤ, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.


"Πρόκειται για μια διαδικασία που συμβαίνει αύτη τη στιγμή", είπε.


Παράλληλα, τόνισε ότι δεν τίθεται ακόμα θέμα απόσυρσης των έκτακτων μέτρων, που παρόλο ότι είναι προσωρινά, είναι ακόμα πρώιμο να αποσυρθούν, προσθέτοντας πως η ανάκαμψη στην Ευρώπη θα είναι μέτρια και σταδιακή μέσα στο 2012, αν και απειλείται ακόμα από διάφορους κινδύνους.


Σύμφωνα με τον Ντράγκι, ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 2%, με προοπτικές αύξησης, καθώς θα πρέπει να απαλλαγούμε από τους ανοδικούς κινδύνους για την σταθερότητα των τιμών.


"Πρέπει να επιβλέπουμε τις τιμές από μήνα σε μήνα, προκειμένου να μην αυξηθεί ο πληθωρισμός" σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΚΤ. Το γεγονός ότι υπάρχουν ανοδικές προοπτικές του πληθωρισμού ενισχύεται, σύμφωνα με την ΕΚΤ, τόσο από τις τιμές ανόδου στην ενέργεια, όσο και από την αύξηση των έμμεσων φόρων που επιβάλλονται.


Σε σχέση με την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, αυτή έχει αρνητικές προοπτικές, παρ' όλη την σταδιακή αύξηση της μέσα στο 2012, κυρίως λόγω των ευάλωτων αγορών της ευρωζώνης, αλλά και τις αυξήσεις των τιμών στα προϊόντα.


Επιμέλεια: Άγγελος Ανδρέου