Την αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού της ΠΓΔΜ κατά 5% προκειμένου να εξοικονομήσει το ποσό των 120 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ζόραν Στάβρεσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο το ύψος του προϋπολογισμού της ΠΓΔΜ για το 2012 ανέρχεται στα περίπου 2,75 δισ. ευρώ και με την αναπροσαρμογή κατά 5% θα μειωθεί κατά 120 εκατ. ευρώ.

Η κίνηση αυτή όπως είπε είναι απαραίτητη  λόγω της υστέρησης που κατέγραψαν τα δημόσια έσοδα της χώρας το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους κατά 9%, σε σχέση με τα προβλεπόμενα.

Επίσης, πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες θα καθορισθεί ποιους τομείς θα αγγίξει η μείωση του προϋπολογισμού ωστόσο όπως διευκρίνισε, δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, στις συντάξεις και στα κοινωνικά επιδόματα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα μειωθούν οι δαπάνες για τις δημόσιες επενδύσεις.

Παράλληλα , ο κ. Στάβρεσκι ανέφερε ότι θα αναπροσαρμοσθούν οι προβλέψεις της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5% φέτος, αφού σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο στόχος αυτός προβάλλει ανέφικτος.

Τέλος, οι εκτιμήσεις διεθνών οικονομικών οργανισμών, κάνουν λόγο για ανάπτυξη στην ΠΓΔΜ για το 2012 θα κυμανθεί περίπου στο 2%.