Οι εκροές κεφαλαίου από τη Ρωσία έφτασαν στα 35,1 δισ. δολάρια, παρά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και την ενίσχυση του ρουβλιού, σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, οι εκροές το τελευταίο τρίμηνο του 2011 είχαν ανέλθει σε 35 δισ. δολάρια, γεγονός που αποδίδεται στην πολιτική αβεβαιότητα, εν μέσω των μαζικών διαδηλώσεων κατά του Πούτιν.

 

Οι εκροές προέρχονται από εγχώριους επιχειρηματίες, λόγω έλλειψης επιλογών για επενδύσεις ή για λόγους που έχουν να κάνουν με τη διαφθορά, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC στη Μόσχα, Αλεξάντερ Μοζόροφ.


Αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας υποστηρίζουν πως η τάση θα αντιστραφεί το Μάιο ή τον Ιούνιο αφού ο Putin αναλάβει την προεδρία της χώρας και διορίσει το νέο υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές ισχυρίζονται το αντίθετο επικαλούμενοι τις υψηλές τιμές πετρελαίου και το μη ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα. 


Σημειώνεται πως οι εκροές το 2011 συνολικά ανήλθαν σε 80,5 δισ. δολ. σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία (αρχική εκτίμηση $84,5 δισ.) ποσό το οποίο ήταν το δεύτερο υψηλότερο από το 1994, όταν και ξεκίνησε η διατήρηση αρχείων.


Με πληροφορίες από Wall Street Journal / capital.gr