current views are: 1

5 Απριλίου 2012
Δημοσίευση09:46

ΙΟΒΕ: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος

Oριακή βελτίωση στο οικονομικό κλίμα διαπιστώνει η τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για το Μάρτιο.

Δημοσίευση 09:46’
αρθρο-newpost

Oριακή βελτίωση στο οικονομικό κλίμα διαπιστώνει η τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για το Μάρτιο.

Oριακή βελτίωση στο οικονομικό κλίμα διαπιστώνει η τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για το Μάρτιο.
Συγκεκριμένα ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος κινείται οριακά ανοδικά τον Μάρτιο και διαμορφώνεται στις 75,7 μονάδες. Οι πολύ απαισιόδοξες επιχειρηματικές προσδοκίες στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες αμβλύνονται ελαφρώς, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται ήπια. Αντίθετα, το κλίμα στις Κατασκευές και στο Λιανικό Εμπόριο επιδεινώνεται.

Η άρση του νομισματικού κινδύνου, η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής της ομολόγων και οι προσδοκίες από την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έχουν συμβάλει στη σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος. Ωστόσο οι αβεβαιότητες, για την πορεία της οικονομίας παραμένουν, καθώς οι απαιτήσεις υλοποίησης του νέου προγράμματος χρηματοδότησης είναι πολλές και σύνθετες.

Ταυτόχρονα η προεκλογική περίοδος, αλλά ενδεχομένως και η μετεκλογική ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με την έγκαιρη και αποτελεσματική προώθηση του συνόλου των μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν στο επόμενο διάστημα. Θα πρέπει εξάλλου να σημειωθεί ότι από το 1981 που διεξάγονται αυτές οι έρευνες στην Ελλάδα, πάντα τους προεκλογικούς μήνες σημειώνεται βελτίωση του κλίματος, καθώς η προσέγγιση σε μια διαδικασία άμεσης παρέμβασης στο πολιτικό περιβάλλον της χώρας δημιουργεί θετικές προσδοκίες.

Αναλυτικότερα:

* Στη Βιομηχανία, ανοδικά κινούνται οι αρνητικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής, και ηπιότερα οι χαμηλές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης, ενώ το διογκωμένο επίπεδο των αποθεμάτων παραμένει στα ίδια σχεδόν επίπεδα.

* Στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους εξομαλύνονται, όταν οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση καταγράφουν μικρή πτώση και οι προβλέψεις για τη ζήτηση του επόμενου τριμήνου παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

* Στο Λιανικό Εμπόριο, ο έντονα αρνητικός δείκτης των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις καταγράφει μικρή άνοδο, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων ελαφρώς επιδεινώνονται, με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να αυξάνονται ήπια.

* Στις Κατασκευές, οι ήδη χαμηλές προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών υποχωρούν κατακόρυφα, πτώση που μετριάζεται από τη μικρή άμβλυνση των έντονα αρνητικών προσδοκιών για την απασχόληση του τομέα.

* Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, αλλά και οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας κινούνται ανοδικά, ενώ αντίθετα η πρόθεση για αποταμίευση υποχωρεί σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Τέλος, οριακή είναι η υποχώρηση των δυσοίωνων προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας.


σχετικα αρθρα