Σκληρότερους όρους για τους γερμανούς φοροφυγάδες, που διατηρούν ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, επέβαλαν Βερολίνο και Βέρνη, συμφωνώντας να τροποποιήσουν τη γερμανο-ελβετική φορολογική συμφωνία.

Η τροποποίηση της αρχικής συμφωνίας κρίθηκε απαραίτητη, καθώς το πρώτο προσχέδιο απορρίφθηκε από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στη Γερμανία και θεωρήθηκε δύσκολο να πάρει το πράσινο φως από τη Bundestag. 


Η αναθεωρημένη συμφωνία επιβάλλει αναδρομική επιβολή φόρου μεταξύ 21% - 41% στα αδήλωτα γερμανικά κεφάλαια που βρίσκονται σε ελβετικούς λογαριασμούς, έναντι αρχικής πρόβλεψης για δασμό μεταξύ 19% και 34%, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.


Επίσης, συμφωνήθηκε εφάπαξ φορολόγηση κατά 50% για όσους κληρονομούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και δεν θέλουν να τους δηλώσουν. 


Βάσει της αναθεωρημένης συμφωνίας, οι γερμανοί αξιωματούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από τους ελβετούς ομολόγους την διερεύνηση 1/300 περιπτώσεων φοροδιαφυγής έναντι αρχικής συμφωνίας για 999. 


Ακόμη, οι γερμανοί πολίτες θα πρέπει να ενημερώνουν τις ελβετικές αρχές όταν θέλουν να μεταφέρουν χρήματα εκτός ελβετικών λογαριασμών από την1η Ιανουαρίου του 2013. 


Με πληροφορίες από euro2day.gr