Η  Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει τις θεμελιώδεις δομές που αφορούν την κρατική λειτουργία, δήλωσε σε συνέντευξη του ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ και προσθέτει ότι η χώρα δεν είναι σε θέση να επιτύχει ανάπτυξη βασιζόμενη στις δικές της δυνάμεις.

Σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt» ο Γκ. Σρέντερ τόνισε ότι «χωρίς ανάπτυξη δεν λειτουργούν οι δομικές μεταρρυθμίσεις, γιατί η χώρα έχει να πολεμήσει με τις συνέπειες της ανεργίας.
Αυτό το θέμα δεν μπορεί να το πολεμήσει κανένας πολιτικός».


Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει να μειωθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις προς όφελος των επενδύσεων και να διατεθούν για αναπτυξιακά προγράμματα στην Ελλάδα τα έσοδα από την εισαγωγή του φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Μάλιστα όπως ανέφερε στηρίζει  τις σχετικές προτάσεις που έχουν καταθέσει ο ηγέτης των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.


Την ίδια ώρα επικρίνει την πολιτική της Άγκελα Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι καθυστέρησε να αντιδράσει, και εκτιμά ότι η κρίση θα περνούσε με μερικά δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια προς την Ελλάδα και πως η Ευρωζώνη δεν κινδύνευε. Ακόμη, υπογραμμίζει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι «ζητούν την αλληλεγγύη της Γερμανίας, διότι η Γερμανία έχει ωφεληθεί όσο καμία άλλη χώρα από τη νομισματική ένωση- και το οικονομικό πλεονέκτημα έχει, φυσικά, και το πολιτικό του τίμημα».