Η εμπάθεια των Ελλήνων απέναντι στη Γερμανία για την επιβολή σκληρών οικονομικών μέτρων αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση απέναντι σε μια δύσκολη κατάσταση, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε.


«Είναι φυσιολογικό όσοι υποφέρουν από δικά τους λάθη να κατηγορούν άλλους», επισήμανε ο κ. Σόιπμλε στο CBS.


«Από όλα τα μέλη της Ευρωζώνης, η Ελλάδα χτυπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την ύφεση κι αυτό γιατί είχε χρέος περίπου μισό τρισ. δολάρια, έχοντας μόλις 11 εκατομμύρια κατοίκους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να δανείσει τη χώρα με αντάλλαγμα να ακολουθηθεί ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο περιλαμβάνει 150.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μειώσεις μισθών κατά 20%, υψηλότερους φόρους και λιγότερα κρατικά έξοδα», πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε.
 

Ακόμη, σημείωσε πως είναι κατανοητή η στάση των Ελλήνων απέναντι στους Γερμανούς, λέγοντας: «Όταν υπάρχουν χώρες ή άνθρωποι, οι οποίοι ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους, και τώρα καλούνται να εφαρμόσουν κάποια μέτρα λιτότητας, να κάνουν περικοπές και να κάνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας... οι άνθρωποι τείνουν να κατηγορούν άλλους αντί για τους ίδιους, ψάχνοντας για αποδιοπομπαίους τράγους».


Σχετικά με τις αποζημιώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και κάποιες αφίσες με γερμανούς πολιτικούς και φασιστικά σύμβολα, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε πως «είναι μέρος της πολιτικής».