Με το Πάσχα προ των πυλών και τις τιμές των αυγών να εκτινάσσονται στα ύψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ άνθρωποι από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη εφευρίσκουν τρόπους για να εξασφαλίσουν φθηνότερες προμήθειες είτε ταξιδεύοντας σε γειτονικές χώρες, είτε πηγαίνοντας στα χωριά για προμήθειες, είτε και δημιουργώντας το δικό τους κοτέτσι. 
Το Πάσχα των Καθολικών είναι αυτή την Κυριακή, μια εβδομάδα πριν το Ορθόδοξο Πάσχα και οι τιμές των αυγών έχουν εκτιναχθεί, καθώς φέτος έχει παρατηρηθεί μεγάλη πτώση στην προσφορά εξαιτίας της προσπάθειες των πτηνοτρόφων να εναρμονιστούν με την οδηγία της ΕΕ που επιβάλλει αλλαγές στην εκτροφή των πουλερικών. 


Στην Τσεχία η μέση τιμή για 10 φρέσκα αυγά ήταν 2,07 ευρώ στα μέσα Μαρτίου, μέγεθος υπερδιπλάσιο από τα επίπεδα της περσινής χρονιάς, ενώ ανάλογες αυξήσεις έχουν παρατηρηθεί στην Πολωνία και την Βουλγαρία. 


Παρά τις αυξήσεις τιμών και στην Πολωνία, τα αυγά εκεί κοστίζουν 40% λιγότερο σε μέσο όρο, με αποτέλεσμα όσοι Τσέχοι μπορούν να «πετάγονται» σε γειτονικές πόλεις της Πολωνίας για να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες για το Πάσχα προμήθειες αυγών. 


Κατά μέσο όρο, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα πληρώσουν φέτος 76,5% ακριβότερα τα πασχαλινά αυγά τους, σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal.