Την Τετάρτη 4 Απριλίου 2012 έλαβε χώρα ημερίδα στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, με προσκεκλημένους τους δημάρχους και υπηρεσιακά στελέχη όλων των δήμων της Περιφέρειας Αττικής καθώς και στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, με θέμα «Το πλαίσιο χρηματοδότησης έργων από το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης JESSICA». 
Η ημερίδα οργανώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής και την Εθνική Τράπεζα, υπό την ιδιότητά της ως διαχειριστή του Ταμείου Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής. 


Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Περιφερειάρχης Αττικής κος Γιάννης Σγουρός, ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κος Νικόλαος Μαντζούφας και ο Πρόεδρος του ΟΛΠ κος Γεώργιος Ανωμερίτης. 


Ακολούθησαν ομιλίες/παρουσιάσεις της Αναπληρώτριας Προϊσταμένης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Αττικής κας Θεοδώρας Ζαχαριά, του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κου Ηλία Παπαγεωργίου, και των εκπροσώπων της Εθνικής Τράπεζας.

 

Οι ομιλητές έκαναν γενική παρουσίαση του προγράμματος JESSICA, των σημαντικότερων θεσμικών και τεχνικών θεμάτων του προγράμματος και περιέγραψαν τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης των προτάσεων που θα υποβληθούν προς χρηματοδότηση. Στο τέλος της ημερίδας ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης. 


Η ημερίδα αυτή σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη του προγράμματος JESSICA για την Περιφέρεια Αττικής, μιας πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία χρηματοδοτεί, με τη μορφή επιστρεπτέων χρηματοδοτήσεων, ανταποδοτικά έργα που εντάσσονται σε ολοκληρωμένα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

 
Η χρηματοδότηση των έργων καλύπτεται με μέγιστο ποσοστό 70% από τους πόρους του προγράμματος JESSICA, ενώ τουλάχιστον 10% θα είναι τραπεζικό δάνειο, από την Εθνική Τράπεζα ή από άλλη Εμπορική Τράπεζα. 


Προτάσεις θα μπορούν να υποβληθούν μετά τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης, στην οποία και θα περιέχεται αναλυτικά ο τρόπος υποβολής τους.