Στη σιβυλλική δήλωση του Λουκά Παπαδήμου για τον χρόνο ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αναζητούν οικονομικοί παράγοντες τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Η αλήθεια είναι, πως τις τελευταίες ημέρες σε επιχειρηματικά, τραπεζικά και χρηματιστηριακά στέκια εντείνονται οι φήμες για μετάθεση των εκλογών κατά μία-δύο εβδομάδες. Αρχικά το θέμα «έπαιξε» με αφορμή τη μη συμμετοχή όλων των ξένων ιδιωτών στη διαδικασία «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων αλλά δεν προχώρησε. Διάτρητη από κάθε άποψη η επίκληση αυτής της αφορμής, έπεσε γρήγορα στο κενό. Ωστόσο μέρα με τη μέρα πλήθαιναν οι φωνές (κυρίως) εκτός συνόρων, που έκαναν λόγο για πιθανότητα μετακύλησης των εκλογών προς το τέλος του Μαίου, πύκνωνε η αρθρογραφία περισπούδαστων αναλυτών για την αναγκαιότητα μίας μετεκλογικής συνεργασίας και άλλα τέτοια φληναφήματα. Δεν είναι τυχαίο, πως αυτή η λογική συνεπικουρούνταν τόσο από τον γερμανό υπουργό Οικονομίας όσο από τον έλληνα πρωθυπουργό. Προφανώς οι δηλώσεις του Λ. Παπαδήμου (στην ιταλική SOLE 24 ORE) ούτε τυχαία έγιναν, ούτε σε άσχετο χρόνο. Σύμφωνα με την εκτίμηση μερίδας επιχειρηματιών, ενίσχυσαν το κλίμα, που δημιουργείται τελευταία στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.Η συντήρηση της αβεβαιότητας αποτυπώνεται καθημερινά σε κάθε δομή του οικονομικού ιστού (στα έσοδα, τους φορολογικούς ελέγχους, συμβάσεις της Siemens, δραματική υποχώρηση του χρηματιστηρίου, πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα κ.α.). Ρευστότητα, που εντείνεται από την αρχή της εβδομάδας, με τις διόλου ως διόλου συμπτωματικές δηλώσεις περί μετεκλογικής συνεργασίας, με πρώτο και… καλύτερο τον πρώην τσάρο της Οικονομίας, Γ. Παπακωνσταντίνου. Από την συνωμοσιολογική αυθαίρετη προσέγγιση, πως το «κόμμα του Μνημονίου» δεν θέλει τώρα εκλογές ή προωθεί τη «μεγάλη συνεργασία», μέχρι τις καθημερινές κινήσεις του συστήματος πολλά συντείνουν στην ίδια εκτίμηση.


Οντως η νέα δήλωση του Λ. Παπαδήμου (και η δεύτερη συνεχόμενη, που γίνεται εκτός Αθηνών) πως «το έργο της κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κοντά στις 20 Απριλίου »  ρίχνει εκ νέου λάδι στη φωτιά.  Κατατοπιστικότατο το σημερινό θέμα του n/p «Ακόμη ψάχνουν την ημερομηνία της κάλπης…εκνευρισμός στη ΝΔ» απηχεί έναν εντεινόμενο προβληματισμό που κυριαρχεί από χθες το απόγευμα σε επιχειρηματικούς και τραπεζικούς κύκλους. Προφανώς γιατί οι ίδιοι γνωρίζουν καλύτερα τις πραγματικές προθέσεις των ξένων διαχειριστών, των διεθνών οίκων και των δανειστών. Σε χθεσινό θέμα του moneypost «Μας δείχνουν νέα μέτρα και την πόρτα της εξόδου από το ευρώ» σημειωνόταν ότι «δεν είναι τυχαίο, πως την ίδια στιγμή πυκνώνουν δεύτερες σκέψεις των ευρωπαίων δανειστών και επιτελών του ΔΝΤ για την ρευστότητα που διαχέεται στο πολιτικό σκηνικό, ενώ στις Βρυξέλλες φέρεται να εξετάζονται σενάρια για ολιγόμηνη μετάθεση των εκλογών». Επί της ουσίας τα «κουκιά δεν φαίνεται να βγαίνουν σε κανένα μέτωπο» όπως μας εκμυστηρευόταν έμπειρος οικονομικός παράγοντας.

Την ίδια στιγμή οι τιμές της νέας έκδοσης ομολόγων επιβαρύνονταν σε τέτοιο βαθμό που τα καθιστούσε ασύμφορα όσο και τα παλαιά, τα προ PSI.

Κάτι, που από μόνο του λέει πολλά.  


Joffrey Postman