Τα μέτρα λιτότητας που έχει λάβει η κυβέρνηση του Έντα Κένι στην Ιρλανδία είναι αρκετά, προκειμένου να διασφαλίσουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Τράπεζας της χώρας.

Ωστόσο, ο κεντρικός τραπεζίτης Πάτρικ Χόνοχαν αφήνει κι ένα «παραθυράκι» ανοιχτό για πιθανή αναθεώρηση του δημοσιονομικού προγράμματος. 


«Σε αυτό το στάδιο δεν κρίνεται αναγκαία η αναπροσαρμογή στο σύνολο των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού» αναφέρει στην έκθεσή της η τράπεζα. Όμως η οικονομική κατάσταση θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά «κυρίως λόγω της έκθεσης της χώρας σε εξωτερικούς κινδύνους».


Οι φόβοι της κεντρικής τράπεζας εστιάζονται στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών οι οποίες αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας. Η τράπεζα σημειώνει ότι το εξαγωγικό εμπόριο υπέστη σημαντικό πλήγμα την περασμένη χρονιά λόγω της ύφεσης της ευρωζώνης αν και επισημαίνεται ότι η πτώση ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη. Ωστόσο ο κίνδυνος εκτροχιασμού από τους στόχους του μνημονίου παραμένει για το Δουβλίνο καθώς οι προβλέψεις της ΕΚΤ κάνουν λόγο για ύφεση στο σύνολο της ευρωζώνης. 


Αλλωστε τόσο το ΔΝΤ όσο και η κυβέρνηση δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθεί το ΑΕΠ σε αρνητική τροχιά στο σύνολο του τρέχοντος έτους. Η Ιρλανδία βρίσκεται και επισήμως σε ύφεση καθώς τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2011 όπως και το πρώτο τρίμηνο του 2012 (σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία) ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν αρνητικός.Με πληροφορίες από tovima.gr