Παρά τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση, οι μη πετρελαϊκές εξαγωγές του ιράν σημειώνουν μεγάλη αύξηση. Πιο συγκεκριμένα, αυξήθηκαν κατά 10 δισ. δολάρια την περίοδο 2011-12, ενώ σύμφωνα με τον Κιουμάρς Φατολάχ-Κερμανσαχί, εκπρόσωπο του Οργανισμού για την Ανάπτυξη του Εμπορίου, οι μη πετρελαϊκές εξαγωγές του Ιράν έφθασαν συνολικά τα 48 δισ. δολάρια το ιρανικό έτος 2011-2012 (Μάρτιο με Μάρτιο). Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αυτής προέρχεται από τις εξαγωγές πετροχημικών προϊόντων (+55% στα 15 δισ. δολάρια) και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου (+36% στα 10 δισ. δολάρια), την παραγωγή των οποίων έχει αυξήσει από πέρυσι το Ιράν.

Η Τεχεράνη εξήγαγε αγαθά αντί 43,8 δισ. δολαρίων έναντι 34 δισ. δολαρίων τον προηγούμενο χρόνο, στα οποία προστέθηκαν και 4,2 δισ. δολάρια από υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ, οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν είναι θέμα χρόνου να δθάσουν τα 100 δισ. δολάρια (πέρυσι ήταν 78 δισ. δολάρια).

Την ίδια ώρα σε δηλώσεις του ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ανέφερε ότι το Ιράν έχει αρκετά χρήματα για να αντέξει ένα πλήρες εμπάργκο στις πωλήσεις του πετρελαίου του για πολλά χρόνια, δήλωσε.

«Οι δυτικές δυνάμεις θέλουν να επιβάλουν κυρώσεις στο πετρέλαιό μας και πρέπει να τούς πούμε ότι έχουμε αποταμιεύσει τόσα χρήματα ώστε ακόμα και αν δεν πουλήσουμε πετρέλαιο για δυο με τρία χρόνια, η χώρα θα τα καταφέρει εύκολα», τόνισε ο Αχμαντινετζάντ κατά την επίσκεψή του στην επαρχία Χορμουζγκάν.