Την καταπολέμηση της ανεργίας μέσω ένος ολοκληρωμένου σχεδίου που έχει ήδη καταρτίσει προωθεί η Κομισιόν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Stampa, το σχέδιο προβλέπει δράσεις σε τρεις συνολικά άξονες: α) εισαγωγή «κατάλληλου» κατώτατου μισθού, β) ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων στην ΕΕ, γ) επενδύσεις στον τομέα της πράσινης ενέργειας.
Στόχος του σχεδίου είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας εντός της επομένης οκταετίας, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat οι άνεργοι έχουν πλέον ξεπεράσει τα 17 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα το σχέδιο της Κομισιόν ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει την εισαγωγή «κατάλληλου» κατώτατου μισθού, ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωση των ευρωπαίων εργαζομένων. Με τον τρόπο αυτό, επιχειρείται ανάσχεση στην ανεξέλεγκτη μείωση του μισθολογικού κόστους στην ΕΕ, καθώς και η θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού στις χώρες όπου δεν υπάρχει, όπως η Ιταλία.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην προώθηση της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Βασικό εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί, ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική, είναι η αναγνώριση των πτυχίων και των επαγγελματικών προσόντων που έχουν εργαζόμενοι σε διαφορετικές χώρες - μέλη της ΕΕ. Η Κομισιόν θέτει ως στόχο έως το 2013 να υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή αναγνώριση για το 25% των πτυχίων που προέρχονται από χώρες - μέλη.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται στο σχέδιο, πρέπει να ανοίξουν οι δημόσιοι διαγωνισμοί των χωρών - μελών σε υποψήφιους από ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι προκηρύξεις θέσεων για το δημόσιο τομέα μιας χώρας - μέλους της ΕΕ θα πρέπει να είναι ανοιχτές προς διεκδίκηση από οποιονδήποτε ευρωπαίο πολίτη έχει τα απαιτούμενα προσόντα.

Ο τρίτος άξονας του σχεδίου της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ανεργίας είναι οι επενδύσεις στον τομέα της πράσινης ενέργειας, των κοινωνικών υπηρεσιών και των επικοινωνιών. Όπως σημειώνεται, αυτό είναι κάτι που πρέπει να προωθηθεί άμεσα.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ειδικά για στον τομέα της πράσινης ενέργειας είναι δυνατόν να δημιουργηθούν περίπου 5 εκατ. νέες θέσεις εργασίας έως το 2020.

Η Κομισιόν δίνει έμφαση στα υψηλά ποσοστά ανεργίας μεταξύ των νέων και σημειώνει ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα, όπως φοροαπαλλαγές, ειδικά σε εκείνους που προσλαμβάνουν νέους.

Με πληροφορίες από in.gr