Το φαινόμενο ρουσφετολογικών τροπολογιών που κατατέθηκαν πριν μία εβδομάδα στη Βουλή δεν είναι η μόνη προσπάθεια Βουλευτών και πολιτευτών να κατευνάσουν την προεκλογική τους πελατεία που είναι στα.. κάγκελα. Πληροφορίες κάνουν λόγο και  για μία άλλη, γνωστή από το παρελθόν, μέθοδο, αθόρυβη αλλά και με πολύ μεγάλες πλέον επιπτώσεις.
Εδώ και εβδομάδες, επιχειρείται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η υπογραφή συμβάσεων έργου, εποχιακών προσλήψεων, προμηθειών και αναθέσεων από διάσπαρτους φορείς του δημοσίου, ΔΕΚΟ , περιφέρειες και Δήμους.  Τα λεφτά δεν πληρώνονται, απλά υπογράφονται οι συμβάσεις, δηλαδή η υποχρέωση του δημοσίου να πληρώσει στο μέλλον.

Θα  φανούν αργότερα, ως ληξιπρόθεσμες οφειλές. Θα φανούν 3 μήνες μετά την υπογραφή, δηλαδή για ένα κονδύλιο που υπεγράφη τον Φεβρουάριο το «σήμα» της οφειλής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα φανεί τον Μάιο.

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι μία πρώτη ένδειξη είναι η αύξηση των Ληξιπρόθεσμών Οφειλών μέσα σε λίγους μήνες από τα 5,5 δις ευρώ στα 6,3 δις ευρώ. Εξηγούν ότι πολλοί «επιτήδειοι» καλυπτόμενοι από την απροθυμία υπουργών και φορέων να επιβάλλουν τη τάξη σε όλες τις υπηρεσίες που εποπτεύουν «τάζουν» με βούλα και με υπογραφή από τις κρατικές δαπάνες που δεν υπάρχουν πλέον.

Εξηγούν ότι όσο πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών και αναδεικνύεται το τεράστιο πρόβλημα συσπείρωσης των δύο μεγάλων κομμάτων, οι πιέσεις θα μεγαλώνουν και θα βρίσκουν έδαφος στην προεκλογική αδράνεια των υπουργικών επιτελείων.

Προς το παρόν εικόνα υπάρχει μόνο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές  τον Φεβρουάριο του 2012, δηλαδή για όσες έγιναν το πολύ έως τον Νοέμβριο.  

Οι οφειλές σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει το υπουργείο Οικονομικών φτάνουν στα 6,3 δις ευρώ.  Από το ποσό αυτό στα υπουργεία καταγράφονται οφειλές προς ιδιώτες ύψους 731 εκατ ευρώ.
Μόνο οι δήμοι χρωστούν 1,07 δις ευρώ. Τα νοσοκομεία έχουν υπογράψει συμβάσεις τις οποίες δεν έχουν πληρώσει για 1,5 δις ευρώ και τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν 2,8 δις ευρώ με το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων να έχει οφειλές 1,13 δις ευρώ. Άλλοι φορείς και ΔΕΚΟ χρωστούν 258 εκατ ευρώ.

Γεωργία Παππά