Στην έκδοση χρέους - ρεκόρ προχώρησαν εφέτος οι αναπτυξιακές τράπεζες και οι δημόσιοι φορείς της Ευρώπης που χορηγούν δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και  οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να ενισχύσουν τη χρηματοδοτική τους βάσης και να δώσουν ώθηση στη χειμαζόμενη ευρωπαϊκή οικονομία, αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times.
Η έκδοση χρέους των φορέων αυτών έφτασε από την αρχή του έτους έως σήμερα στα 360 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρίας Dealogic. Το ποσό που αντλήθηκε εφέτος μέσω δανεισμού είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το 2006, πριν δηλαδή από την εκδήλωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο αυξημένος δανεισμός των αναπτυξιακών τραπεζών ήρθε ως αποτέλεσμα της ρευστότητας άνω του 1 τρισ. ευρώ που έλαβαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες  από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μέσω των δύο δημοπρασιών τριετών δανείων με χαμηλό επιτόκιο 1% που έκανε η τελευταία τον περασμένο Φεβρουάριο και Δεκέμβριο.

Οι εμπορικές τράπεζες με τη σειρά τους ήταν οι κύριοι αγοραστές του χρέους των παραπάνω φορέων, όπως της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW. Το γεγονός αυτό βοήθησε την ΕΤΕπ και την KfW να δανεισθούν με χαμηλότερα επιτόκια και να δανείσουν και αυτές με αντίστοιχα ευνοϊκούς όρους τις μικρές επιχειρήσεις και άλλους ομίλους.

Η απόδοση των 5ετών ομολόγων αναφοράς της ΕΤΕπ μειώθηκε περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα στο 1,92% από το τέλος του Νοεμβρίου. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η αύξηση του δανεισμού της ΕΤΕπ και των άλλων δημόσιων φορέων μπορεί να έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ευρωζώνη, καθώς θα βοηθήσει την άντληση ρευστότητας από τις μικρές επιχειρήσεις και μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη για την αναζωογόνηση της οικονομίας της.

Πηγή: ant1