Την παύση των εξαγωγών πετρελαίου προς τη χώρα μας ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Ροστάμ Γασεμί.

 

 Σε δηλώσεις του στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Shana, ανακοίνωσε ότι το Ιράν δεν πωλεί πλέον πετρέλαιο στην Ελλάδα, προσθέτοντας ωστόσο ότι « δεν συναντά κανένα πρόβλημα στην πώληση του πετρελαίου και των πετρελαϊκών του προϊόντων».

 

Λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση της Αρχής Ενέργειας και Πετρελαίου του Ιράν, για διακοπή της πώλησης πετρελαίου σε ΕΛΠΕ και Motor Oil, η Τεχεράνη κλείνει τη στρόφιγγα παροχής βαρελιών αργού πετρελαίου, συνολικά προς τη χώρα μας.

Το Ιράν εξήγε κατά μέσο όρο 100.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως στην Ελλάδα το 2011, που αντιστοιχεί στο 1/3 των ελληνικών εισαγωγών πετρελαίου. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Ενέργειας αναζητεί «εναλλακτικές πηγές» τροφοδοσίας μετά το εμπάργκο που επιβλήθηκε κατά της Τεχεράνης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.

 

Η Ελλάδα προσπαθεί να αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία και τη Λιβύη, από όπου προμηθευόταν πετρέλαιο τον περασμένο χρόνο, αλλά σε μικρότερες ποσότητες σε σχέση με το ιρανικό πετρέλαιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.