Η Ισπανία εξετάζει το ενδεχόμενο να χρεώνει την υγειονομική περίθαλψη στους εύπορους, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στον κλάδο της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Λουίς ντε Γκουίντος

 

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο υπουργός της Ισπανίας έχει υπογραμμίσει πολλές φορές τη δέσμευσή του για μεταρρυθμίσεις, καθώς η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης προσπαθεί να πείσει τις αγορές ότι μπορεί να αποφύγει την εξωτερική βοήθεια.


«Πρέπει να μειώσουμε τις περιττές δαπάνες, να εξορθολογήσουμε τους τομείς που δεν πηγαίνουν καλά, γιατί αν δεν το κάνουμε, δεν θα μπορέσει να γίνει βιώσιμο το σύστημά μας», δήλωσε ο ντε Γκουίντος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό SER.


Ενώ αρκετοί εύποροι Ισπανοί διαθέτουν ιδιωτική ασφάλιση, συχνά καταφεύγουν στο δημόσιο σύστημα για σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος ή υψηλού κινδύνου εγκυμοσύνες.


«Πρέπει να ανοίξουμε τη συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης και περιφερειών αναφορικά με το αν μπορεί η περίθαλψη να είναι δωρεάν για κάποιον που κερδίζει 100.000 ευρώ τον χρόνο», τόνισε ο υπουργός οικονομίας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι Ισπανοί έχουν δεχτεί σε μεγάλο βαθμό τα σκληρά μέτρα που απαιτούνται για να πάρει η οικονομία της χώρας τον δρόμο της, αλλά οι περικοπές στην υγειονομική τους περίθαλψη είναι πιθανόν να προκαλέσουν πολλές αντιδράσεις.