Οι τράπεζες πρέπει να έχουν περισσότερα χρήματα «στο χέρι», προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος, δήλωσε ο Μπεν Μπερνάνκι, πρόεδρος της Fed, μιλώντας σε συνέδριο στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Reuters.


Οι ρυθμιστικές αρχές κάνουν βήματα, ώστε να αναγκάσουν τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα να έχουν υψηλότερα κεφαλαιακά αποθέματα, ακόμη κι αν δίνουν μεγάλο χρονικό περιθώριο για την εφαρμογή των σχετικών κανόνων για να αποτραπούν αναταράξεις στις αγορές, υπογράμμισε ο κ. Μπερνάνκι. 


«
Πρέπει να έχουμε υψηλότερα κεφάλαια και αυτό είναι που κάνει η Βασιλεία ΙΙΙ», τόνισε ο πρόεδρος της Fed, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι ζωτικής σημασίας για ένα σταθερό χρηματοοικονομικό σύστημα». 


Επιπλέον, ανέφερε πως η αμερικανική οικονομία δεν έχει ακόμα ανακάμψει πλήρως από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και πως οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκουν νέους τρόπους για να ενισχύσουν το τραπεζικό σύστημα. 


«Το βαρύ ανθρώπινο και οικονομικό τίμημα της κρίσης υπογραμμίζει την σημασία της λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε να αποτραπεί η επανάληψη των γεγονότων των τελευταίων ετών», επισήμανε.