Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να περικόψει τις εκτιμήσεις του για το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg επικαλούμενο δύο αξιωματούχους που έχουν δει το draft report το ΔΝΤ είχε ανακοινώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι το πλεόνασμα της Κίνας θα διαμορφωθεί σε περισσότερο του 7% το 2015 και το 2016. Σύμφωνα με τους δύο αξιωματούχους, οι νέες εκτιμήσεις θα δημοσιευθούν στις 17 Απριλίου, επισημαίνουν οι αξιωματούχοι στο πρακτορείο.

Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, είχε συγκεντρώσει 3,18 τρισ. δολάρια αποθεματικά σε ξένο συνάλλαγμα, ξεσηκώνοντας διαμαρτυρίες από τους Αμερικανούς βουλευτές ότι διατηρούν σκοπίμως χαμηλά το νόμισμά τους για να προωθούν τις εξαγωγές.

Οι χαμηλότερες εκτιμήσεις για το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας εκτιμάται ότι θα χαλαρώσουν τις πιέσεις προς τη χώρα για να αφήσει το νόμισμά της να ανατιμηθεί, εκτιμά ο Eswar Prasad, πρώην επικεφαλής στο τμήμα του ΔΝΤ που αφορά στην Κίνα.

Ο ίδιος, τώρα στέλεχος της Brookings Institution, αναφέρει ότι οι νέες εκτιμήσεις του ΔΝΤ υποδηλώνουν πως οι προσδοκίες για την υποτίμηση θα περιοριστούν. «Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα αποδειχθούν αρκετές ώστε να περιορίσουν την έννοια της σημαντικής υποτίμησης».

Σημειώνεται ότι η προοπτική περικοπής  των προβλέψεων είχε αναφερθεί και νωρίτερα από την Wall Street Journal. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ William Murray αρνήθηκε να σχολιάσει.