Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε ότι διακυβεύεται το μέλλον της χώρας, καθώς επιχειρεί να επιβάλει τα σκληρότερα μέτρα λιτότητας των τελευταίων 30 χρόνων, ύψους 10 δισ. ευρώ.

Με τις αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων να βρίσκονται κοντά σε αυτές της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ο Ραχόι σήμερα (13:00 ώρα Ισπανίας) θα απευθυνθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.


«Χωρίς αμφιβολία διακυβεύεται το μέλλον της χώρας», τόνισε χθες μιλώντας στη Γερουσία της Ισπανίας και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα είναι ότι οι αγορές μπορούν να μας δανείσουν ή να αποφασίσουν να μην μας δανείσουν».


Η κυβέρνηση Ραχόι, τρεις μήνες μετά την ανάδειξη της στην εξουσία, προσπαθεί να επιβάλει σκληρά μέτρα λιτότητας και να πείσει τους επενδυτές ότι μπορεί να μειώσει το έλλειμμα το 2012 και να περιορίσει τις δαπάνες στις τοπικές περιφέρειες. 


Οι περισσότερες περιφέρειες της Ισπανίας δεν έχουν πλέον πρόσβαση στις αγορές, εξαιτίας της μείωσης των φορολογικών εσόδων. Η Esperanza Aguirre, πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης, πρότεινε μάλιστα χθες να μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα για τομείς όπως η υγεία και η παιδεία στην κεντρική κυβέρνηση. Κίνηση που η ίδια η Aguirre εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει 48 δισ. ευρώ.