«Υπερβολικοί» οι φόβοι για την κατάσταση της Ισπανίας

«Υπερβολικοί» οι φόβοι για την κατάσταση της Ισπανίας

«Υπερβολικούς» χαρακτήρισε τους φόβους, που εκφράζονται τελευταίες ημέρες στις διεθνείς αγορές για την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Ισπανίας, η Βαλερί Πεκρές, εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης και υπουργός Προϋπολογισμού. 

«Πιστεύουμε πως η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι διεξάγει μια θαρραλέα, απαραίτητη διαρθρωτική μεταρρύθμιση, που θα βελτιώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης της Ισπανίας και θα προκαλέσει την ισπανική ανάκαμψη», τόνισε. 


Και συμπλήρωσε: «Είναι φανερό πως οι ανησυχίες που εκφράζονται για την Ισπανία προέρχονται κυρίως από το γεγονός ότι η Ισπανία, η οποία έπρεπε πέρυσι να μειώσει το έλλειμμά της στο 6%, δεν μπόρεσε (...) να πραγματοποιήσει τη δημοσιονομική ισορροπία της παρά στο 8%». 


«Αυτό είναι και για τους Γάλλους μια επιπλέον απόδειξη της σημασίας που έχει η τήρηση των δεσμεύσεων για μείωση των ελλειμμάτων», υπογράμμισε η Πεκρές. 


«Σήμερα, η ανάκαμψη των δημόσιων οικονομικών είναι πρώτη προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη», κατέληξε. 

Κερέ: Δεν είναι δικαιολογημένες οι πιέσεις των αγορών

Οι πιέσεις που ασκούν οι αγορές στην Ισπανία δεν είναι δικαιολογημένες, δεδομένων των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνησή της και της δυνατότητας της αγοράς ομολόγων που συνεχίζει να έχει η ΕΚΤ, επισήμανε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ


«Σήμερα βλέπουμε μεγαλύτερες ενδείξεις ομαλοποίησης σε μία ομάδα τμημάτων της αγοράς. . . αλλά η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες δείχνει ότι η εξομάλυνση παραμένει εύθραυστη», δήλωσε ο κ. Κερέ σε συνέδριο στο Παρίσι.


Σχετικά με την πολιτική βούληση της Ισπανίας να μειώσει το έλλειμμά της, ο κ. Κερέ δήλωσε: «Η πολιτική βούληση υπάρχει, κάτι που με κάνει να σκέπτομαι ότι αυτό που συμβαίνει τώρα στην αγορά δεν αντανακλά τα βασικά δεδομένα. Δεν υπάρχει λόγος για να μην ομαλοποιηθεί η κατάσταση και στην Ισπανία. Έχουμε ένα μέσο παρέμβασης, το SMP, το οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα, αλλά υπάρχει». 

 

 

 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο