«Υπερβολικούς» χαρακτήρισε τους φόβους, που εκφράζονται τελευταίες ημέρες στις διεθνείς αγορές για την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Ισπανίας, η Βαλερί Πεκρές, εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης και υπουργός Προϋπολογισμού. 

«Πιστεύουμε πως η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι διεξάγει μια θαρραλέα, απαραίτητη διαρθρωτική μεταρρύθμιση, που θα βελτιώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης της Ισπανίας και θα προκαλέσει την ισπανική ανάκαμψη», τόνισε. 


Και συμπλήρωσε: «Είναι φανερό πως οι ανησυχίες που εκφράζονται για την Ισπανία προέρχονται κυρίως από το γεγονός ότι η Ισπανία, η οποία έπρεπε πέρυσι να μειώσει το έλλειμμά της στο 6%, δεν μπόρεσε (...) να πραγματοποιήσει τη δημοσιονομική ισορροπία της παρά στο 8%». 


«Αυτό είναι και για τους Γάλλους μια επιπλέον απόδειξη της σημασίας που έχει η τήρηση των δεσμεύσεων για μείωση των ελλειμμάτων», υπογράμμισε η Πεκρές. 


«Σήμερα, η ανάκαμψη των δημόσιων οικονομικών είναι πρώτη προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη», κατέληξε. 

Κερέ: Δεν είναι δικαιολογημένες οι πιέσεις των αγορών

Οι πιέσεις που ασκούν οι αγορές στην Ισπανία δεν είναι δικαιολογημένες, δεδομένων των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνησή της και της δυνατότητας της αγοράς ομολόγων που συνεχίζει να έχει η ΕΚΤ, επισήμανε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ


«Σήμερα βλέπουμε μεγαλύτερες ενδείξεις ομαλοποίησης σε μία ομάδα τμημάτων της αγοράς. . . αλλά η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες δείχνει ότι η εξομάλυνση παραμένει εύθραυστη», δήλωσε ο κ. Κερέ σε συνέδριο στο Παρίσι.


Σχετικά με την πολιτική βούληση της Ισπανίας να μειώσει το έλλειμμά της, ο κ. Κερέ δήλωσε: «Η πολιτική βούληση υπάρχει, κάτι που με κάνει να σκέπτομαι ότι αυτό που συμβαίνει τώρα στην αγορά δεν αντανακλά τα βασικά δεδομένα. Δεν υπάρχει λόγος για να μην ομαλοποιηθεί η κατάσταση και στην Ισπανία. Έχουμε ένα μέσο παρέμβασης, το SMP, το οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα, αλλά υπάρχει».