Βολές κατά του Μάριου Μόντι εξαπέλυσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, επισημαίνοντας παράλληλα πως η Ισπανία δεν πρόκειται να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ραχόι εμφανώς εκνευρισμένος από τις τελευταίες δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού περί ευθύνης της Ισπανίας για την άνοδο των ιταλικών σπρεντ, τόνισε:


"Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι η κατάσταση στην ευρωζώνη και τις αγορές είναι πολύ περίπλοκη. Υπήρξαν δηλώσεις μερικών ευρωπαίων ηγετών (σ.σ. του Μάριο Μόντι) που είναι αβάσιμες. Θέλω να πω ότι εμείς δεν είμαστε εχθροί κανενός, δε μιλάμε για άλλες χώρες, σε όλους ευχόμαστε το καλύτερο. Αυτό που είναι καλύτερο για την Ισπανία είναι καλύτερο και για την ευρωζώνη. Όλοι έχουμε προβλήματα, όλοι εργαζόμαστε σκληρά για να τα επιλύσουμε και να βοηθήσουμε την ευρωζώνη, και περιμένουμε από μερικούς να κάνουν το ίδιο και όχι να αποδίδουν ευθύνες αλλού. Όλοι έχουμε μεγάλες ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση".


Ο Ραχόι όμως "κάρφωσε" εμμέσως και τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος άσκησε πολλές φορές κριτική για τους χειρισμούς του Ραχόι στην αντιμετώπιση της κρίσης. Ο Ραχόι είπε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις δεν βοηθούν στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ισπανίας από τους επενδυτές.


Σε ό,τι αφορά τις φήμες περί προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης, ο ισπανός πρωθυπουργός δεν είπε ούτε μια φορά τη λέξη "προσφυγή", όμως εμμέσως ξεκαθάρισε ότι η Ισπανία δεν είναι είναι Ελλάδα, ούτε Πορτογαλία: "Τον περασμένο χρόμο πήραμε 90 δισ. ευρώ περισσότερα, 2.000 ευρώ για κάθε Ισπανό. Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που δεν μπορούν να κάνουν κάτι ανάλογο".

Και συνέχισε: "Δεν τίθεται θέμα μηχανισμού ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Γι' αυτό ζητώ την μέγιστη υπευθυνότητα από όλους".


Επιμέλεια: Άγγελος Ανδρέου