Το να ζεις για πολλά χρόνια φαίνεται πως έχει και συνέπειες. Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, λόγω του ότι οι άνθρωποι ζουν πολλά περισσότερα χρόνια και έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής, οι συντάξεις θα πρέπει να μειωθούν αλλά και να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης! 


Το συμπέρασμα αυτό δεν αφορά βέβαια μόνο την Ελλάδα, αλλά τον πλανήτη ολόκληρο, αλλά εν πάσει περιπτώσει για ποιον χτυπάει η καμπάνα; Για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου… 


Σύμφωνα με την έκθεση λοιπόν,  τα συνταξιοδοτικά προγράμματα των χωρών θα πρέπει να προσαρμοστούν με τα νέα δεδομένα, καθότι αν συνεχίστεί το καθεστώς κινδυνεύουν να εκτιναχθούν τα ήδη φουσκωμένα επίπεδα των δημόσιων χρεών. 
 

"Αν δεν ληφθούν τώρα τα αναγκαία μέτρα, θα πρέπει να ληφθούν αργότερα με βαρύτερες συνέπειες", προειδοποιεί το ΔΝΤ, αναφέροντας πως οι παρατατεμένες χορηγήσεις συντάξεων είναι ήδη ένα από τα βασικά προβλήματα των ανεπτυγμένων χωρών που παλεύουν να μειώσουν τα ελλείμματα τους. 
 

Ελάχιστες κυβερνήσεις έχουν καταλάβει την έκταση του προβλήματος και έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα, καθώς τα συνταξιοδοτικά προγράμματα χορηγούνται για τρία επιπλέον χρόνια σε σχέση με το μέσο όρο του 1983.