Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια και βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος, άσκησε έντονη κριτική στη διαχείριση της κρίσης από τους ευρωπαίους ηγέτες. 

«Η υπερβολική δόση λιτότητας χειροτερεύει πάντα», υπογράμμισε, ενώ στη συνέχεια, τόνισε πως το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν είναι αρκετό και προτείνει αύξηση των δημοσίων δαπανών σε περιόδους κρίσης. 


Ο αμερικανός οικονομολόγος, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα
«Sueddeutsche Zeitung» τάσσεται κατά της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Ο ίδιος θεωρεί πως «οι δημοκρατίες μπορούν να αντέξουν περικοπές χωρίς να βλέπουν φως στο τούνελ μόνο μέχρις ενός σημείου».

«Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο ούτε ένα παράδειγμα, όπου οι περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών να οδήγησαν στην εξυγίανση ενός ασθενούς κράτους», ανέφερε και ανέδειξε την ανάγκη εφαρμογής αναπτυξιακής πολιτικής, ενώ ακόμη θεωρεί την αναδιάρθρωση του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών ως μοναδική διέξοδο.


«Το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι δυστυχώς πολύ περιορισμένο και αυτό επειδή υπάρχει ο φόβος της χρεοκοπίας. Αλλά και η χρεοκοπία κρατών ανήκει στον σύγχρονο καπιταλισμό. Πρέπει να είναι επιτρεπτή», σχολίασε. 


Τέλος, τάσσεται υπέρ της επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και όσον αφορά στη δημιουργία κοινής Δημοσιονομικής Αρχής για την Ευρωζώνη, η οποία θα μπορούσε να χορηγεί επιπλέον κεφάλαια σε χώρες με πρόβλημα, είπε: «Μιλάω για την επονομαζόμενη αναδιανεμητική ένωση, την οποία μισούν πολλοί Γερμανοί», τόνισε, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μακροπρόθεσμο οικονομικό μέλλον της Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι, όπως ξεκαθαρίζει, η πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας δεν αποκλείεται βραχυπρόθεσμα να προκαλέσει νέα ύφεση.