Δεν θα υπάρξει καλύτερη προσφορά για όσους δεν συμμετείχαν στο PSI δηλώνει σε συνέντευξή του στο in.gr ο υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης.
Ρωτηθείς για το αν τελικά θα πληρωθούν οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων που διέπονται από το ξένο δίκαιο και δεν μετείχαν στο PSI ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι όλοι οι χειρισμοί για το θέμα συνεξετάζονται με τους θεσμικούς εταίρους και με στόχο να εξασφαλιστούν όλα τα οφέλη για την ελληνική οικονομία. «Έχουμε δηλώσει για όσους έμειναν εκτός PSI ότι γι’ αυτούς δε θα υπάρξει καλύτερη προσφορά, από αυτή που έγινε σε όσους συμμετείχαν» είπε.


Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας ο κ. Σαχινίδης ανέφερε ότι η τελευταία επίσημη εκτίμηση για την ύφεση είναι αυτή που ενσωματώθηκε στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, όπου προβλέπεται ότι το ΑΕΠ το 2012 θα συρρικνωθεί  κατά 4,7% του ΑΕΠ.  «Η μείωση της αβεβαιότητας στη χώρα και η αποκατάσταση ενός κλίματος σταθερότητας και εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, μετά την ολοκλήρωση του PSI και τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα παίξουν ιδιαίτερο ρόλο, καθώς θα βοηθήσουν στην προσέλκυση των επενδύσεων και στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Αυτές οι προϋποθέσεις διαμορφώνουν το υπόβαθρο για την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» ανέφερε.


Σε ερώτηση σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι είναι μια τεχνικά σύνθετη διαδικασία, με ιδιαίτερη πολιτική σημασία, αφού θα δοθούν κεφάλαια ύψους μέχρι και 48 δισ. ευρώ για τη στήριξή τους. Για κάθε τράπεζα θα κληθούν οι υφιστάμενοι ιδιώτες μέτοχοι να συνεισφέρουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ταυτόχρονα όμως ο κύριος όγκος της ενίσχυσης των κεφαλαίων θα προέλθει από το κράτος. «Δεν είναι αυτοσκοπός η κρατικοποίηση των τραπεζών. Στόχοι είναι, η διασφάλιση των καταθετών και η ουσιαστική ενίσχυση του πιστωτικού συστήματος έτσι ώστε να αρχίσει να παρέχει ρευστότητα στην οικονομία» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα πρόσθεσε ότι  σημαντική είναι και η εξασφάλιση των κεφαλαίων του δημοσίου. «Η ανάπτυξη των τραπεζών και η επίτευξη υπεραξιών από τα μετοχικά ποσοστά, τα  οποία το ελληνικό δημόσιο θα καταλήξει να κατέχει, θα επιτρέψουν στο μέλλον να πάρει ο φορολογούμενος πίσω τα χρήματα που δόθηκαν για τη στήριξη των τραπεζών» είπε.


Σε άλλη ερώτηση για το αν θα τεθεί ζήτημα πληρωμής συντάξεων τους επόμενους μήνες, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών φορέων, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για την καταβολή των συντάξεων.


Τέλος, ρωτηθείς για το εάν η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας περνά μέσα από νέες μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός λαμβάνει αποστάσεις από την τρόικα και δηλώνει πως το πρόβλημα δεν σχετίζεται αποκλειστικά με το μισθολογικό κόστος.