Υπερβολικές χαρακτηρίζει τις ανησυχίες των αγορών για την Ισπανία και την Ιταλία ο ευρωπαίος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε «καλό δρόμο».

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle ο ευρωπαίος επίτροπος σε συνέντευξή του προς το dpa τόνισε ότι «οι αγορές παρουσιάζουν μια νευρικότητα, μια υπερβολική νευρικότητα», προσθέτοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επενδυτές και κερδοσκόποι πιστεύουν πως θα οξυνθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη. «Από καιρού εις καιρόν οι αγορές παρουσιάζουν υπερβολικές αντιδράσεις και κινούνται ως αγέλη», τονίζει ο ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Αναταγωνισμού. Ο κ. Αλμούνια εκτιμά ότι η κατάσταση στην Ισπανία δεν είναι τόσο αρνητική όσο υπονοεί η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Η επισήμανση του επιτρόπου αφορά στα επιτόκια για τα δεκαετή ισπανικά ομόλογα που έφτασαν το 6%, κινήθηκαν δηλαδή λίγο χαμηλότερα από το θεωρούμενο ως κρίσιμο επιτόκιο του 7% που καθιστά απαγορευτικό τον δανεισμό.


Ο Χοακίν Αλμούνια θεωρεί καθοριστικά για την οικονομική κατάσταση μιας χώρας τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία όπως λέει καταδεικνύουν ότι η Ισπανία και η Ιταλία είναι μεν αντιμέτωπες με προβλήματα, τα οποία όμως θεωρούνται επιλύσιμα. «Τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία έχουν δρομολογήσει πολύ φιλόδοξες και σημαντικές μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει ο επίτροπος, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι τα μέτρα αυτά θα στεφθούν με επιτυχία.


Η κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο με την ενότητα των ΕυρωπαίωνΟ Αλμούνια κάνει τη διάκριση μεταξύ του «επικέντρου» της κρίσης και του «περιθωρίου» για να παραδεχθεί ότι «αναμφίβολα υπάρχουν προβλήματα». Η υπ` αριθμόν ένα πρόκληση είναι η Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να διασωθεί με προγράμματα στήριξης ύψους πολλών δισεκατομμυρίων. Η κρίση επικεντρώνεται επίσης στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία, οι οποίες έχουν ενταχθεί σε προγράμματα διάσωσης. «Γύρω από αυτές τις χώρες υπάρχουν άλλες μεγάλες οικονομίες, οι οποίες παρουσιάζουν κάποιες ανισορροπίες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία», διευκρινίζει ο επίτροπος, εξηγώντας ότι με τον όρο «ανισορροπίες» εννοεί δημοσιονομικά ελλείμματα και ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο.


Τέλος, ο Χοακίν Αλμούνια υπερασπίζεται τα προγράμματα λιτότητας, τα οποία καλούνται να εφαρμόσουν οι υπερχρεωμένες χώρες της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται και από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο, η κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο με την ενότητα των Ευρωπαίων. «Εάν δεν υπήρχε η Ευρώπη, θα έπρεπε να την ανακαλύψουμε προκειμένου να επιλύσουμε καλύτερα την κρίση», τονίζει χαρακτηριστικά ο 63χρονος αντιπρόεδρος της Κομισιόν.


Πηγή: Deutsche Welle