Υπέρ της πρόθεσης της κυβέρνησης της Βουλγαρίας να καλύψει τις επικείμενες πληρωμές διεθνών υποχρεώσεων της Σόφιας, ύψους 1 δισ. ευρώ από την προσφορά νέων ομολόγων του βουλγαρικού δημοσίου στις διεθνείς αγορές, τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Συμεών Ντιάνκοφ

Ο ίδιος απέρριψε τις κατηγορίες περί καθυστέρησης της κυκλοφορίας τίτλων,  με το επιχείρημα, ότι «το 2011 δεν ήταν καλή χρονιά για τα ευρωομόλογα εξαιτίας της αβεβαιότητας γύρω από την Ελλάδα που είχε φέρει τα επιτόκια (εξυπηρέτησης των ομολόγων) σε πολύ υψηλά επίπεδα όχι μόνο για μας αλλά για ολόκληρη την περιοχή», όπως ανέφερε.


«Κατά την άποψή μου τώρα αλλά και στους ερχόμενους δύο μήνες θα είναι η καλύτερη δυνατή στιγμή (για τα ομολογιακά δάνεια, στις διεθνείς αγορές, γιατί πριν από ενάμιση μήνα δεν υπήρχε η απόφαση για την Ελλάδα, με συνέπεια τότε να επικρατούν αρκετά υψηλότερα επιτόκια για όλους τους γείτονες της Ελλάδας αλλά και για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση(ΕΕ). Ενώ από τη στιγμή που ελήφθη η απόφαση- η οποία είναι η ορθή απόφαση, κατά τη γνώμη μου- τα επιτόκια στις ευρωπαϊκές αγορές έπεσαν σημαντικά που είναι καλό για όλους μας», δήλωσε ο κ. Ντιάνκοφ.


Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα του θα μπορέσει να εξασφαλίσει το ομολογιακό δάνειο 900- 950 εκατ. ευρώ με επιτόκιο της τάξεως των 5,5 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ τα ομόλογα που θα εξυπηρετηθούν με τα χρήματα αυτά έχουν τόκο από 7,5 %, όπως υπογράμμισε.