Στη μέγγενη του υψηλού κόστους παγίων, της έλλειψης ρευστότητας, της συρρίκνωσης του κύκλου εργασιών αλλά και του αθέμιτου ανταγωνισμού βρίσκονται οι θεσσαλονικείς βιοτέχνες που καθημερινά δίνουν αγώνα για να κρατήσουν ενεργές τις επιχειρήσεις τους. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της υπηρεσίας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) «Ο Σύμβουλος του Βιοτέχνη», το 61,7% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των υπηρεσιών δείχνει το υψηλό κόστος παγίων (ΟΑΕΕ, ενοίκιο, φόροι) ως το κυριότερο αγκάθι για την επιβίωση του. 


Μικρότερο είναι το ποσοστό (45,5%) των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την μεταποίηση και χαρακτηρίζουν ως σημαντικό πρόβλημα το υψηλό κόστος των παγίων. 


Ως σημαντικό πρόβλημα για την επιχείρηση του το 43,3% αναφέρει τη μείωση του κύκλου εργασιών. Το ποσοστό για τις επιχειρήσεις από το χώρο των υπηρεσιών αυξάνεται στο 48,1% ενώ για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις περιορίζεται σε 40,3%. 


Την έλλειψη ρευστότητας δείχνουν ως σημαντικό πρόβλημα 4 στους 10 επιχειρηματίες (39,4%) με τη μεταποίηση να αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες (46,3%) και τις υπηρεσίες με 29,2%. Σημαντικό είναι το ποσοστό 17,4% των βιοτεχνών που λένε ότι ο αθέμιτος ανταγωνισμός (παραεμπόριο, λαθρεργασία) αποτελεί γάγγραινα για τις επιχειρήσεις τους.


Το ποσοστό στις υπηρεσίες διαμορφώνεται σε 19,5% ενώ στη μεταποίηση σε 16%. Μικρότερα είναι τα ποσοστά όσων έδειξαν ως σημαντικό πρόβλημα για την επιβίωση της επιχείρησής τους τη δυσκολία είσπραξης των οφειλών (12,4% κατά μέσο όρο), την αύξηση των πρώτων υλών (5,2%) και το ειδικό τέλος ακινήτων (4,4%). 


Τα συμπεράσματα αυτά εξήχθησαν το διάστημα από 1 έως 30 Μαρτίου οπότε οι συνεργάτες του «Σύμβουλου του Βιοτέχνη» επισκέφθηκαν 394 επιχειρήσεις –μέλη του ΒΕΘ στις περιοχές Αμπελοκήπων, Ξηροκρήνης, κέντρου, Τούμπας, Εύοσμου και Σταυρούπολης. Από το σύνολο των επιχειρήσεων οι 239 απασχολούνται στο χώρο της μεταποίησης και οι 155 στην παροχή υπηρεσιών. 


Eνδιαφέρον για εξαγωγές σε Κεντρική και Δυτική Ευρώπη Μπορεί κάποτε η ΝΑ Ευρώπη να αποτελούσε την δημοφιλέστερη περιοχή για εξαγωγές, παρόλα αυτά όπως προκύπτει από τις απαντήσεις 62 επιχειρηματιών (εκδήλωσαν ενδιαφέρον για εξαγωγές) από το σύνολο των επιχειρηματιών που συνομίλησαν με το «Σύμβουλο του Βιοτέχνη», 6 στους 10 ρίχνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Έπεται η Βόρεια Ευρώπη με 48,6% και η Αμερική με 28,6%.


Μικρότερα ποσοστά συγκεντρώνουν η Ασία 17,1% και η Ν.Α. Ευρώπη με αντίστοιχο ποσοστό. Στην συγκεκριμένη ερώτηση υπήρχε δυνατότητα δύο επιλογών ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι 62 επιχειρήσεις που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για εξαγωγές είναι μεταποιητικές. 


Αναφορικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες το 94% δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένο ενώ για την παρεχόμενη ενημέρωση το ποσοστό αγγίζει το 89%. 


Το 27,2% ζητά η ενημέρωση του ΒΕΘ να εστιάζει σε προγράμματα επιδοτήσεων, ενώ έντονο ενδιαφέρον υπάρχει για πληροφόρηση σχετικά με φορολογικά (21%) και ασφαλιστικά θέματα (22,3%).