Σε δύο δόσεις αναμένεται να απελευθερωθούν δεκατρία συνολικά επαγγέλματα τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, για την εφαρμογή του σχετικού νόμου 3919/2011, το τελευταίο δίμηνο άρθηκαν οι φραγμοί εισόδου σε 28 επαγγέλματα, ενώ προγραμματίζεται σε δύο δόσεις, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, να συμβεί το ίδιο σε ακόμη 13.

Τον Φεβρουάριο, ως προαπαιτούμενη ενέργεια για τη δόση, προχώρησε η απελευθέρωση σε ακόμη 16 κλάδους: φορτοεκφορτωτές, εταιρείες προσωρινής απασχόλησης, ιδιωτικά γραφεία συμβούλων εργασίας, ξεναγοί, μεσίτες, ορκωτοί εκτιμητές (εκκρεμούν βελτιώσεις), λογιστές και φοροτέχνες, αναλογιστές, ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ιατρεία-πολυιατρεία, οδοντιατρεία- πολυοδοντιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποθεραπείας -αποκατάστασης), μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης, οδοντοτεχνικά εργαστήρια, καταστήματα οπτικών ειδών και τμημάτων φακών επαφής, εργαστήρια φυσικοθεραπείας, αισθητικής, μονάδες αδυνατίσματος και διαιτολογικές μονάδες, ωδεία, σχολές χορού, σχολές δραματικής τέχνης και κινηματογράφου.

Μέσα στον Μάρτιο, μέσω εγκυκλίων και άλλων εφαρμοστικών διατάξεων, έχουν αρθεί οι φραγμοί εισόδου σε 12 συνολικά επαγγέλματα: οδηγοί- ιδιοκτήτες ταξί, σχολές οδήγησης και εκπαιδευτές, μηχανοτεχνίτες, εκτελωνιστές, χημικοί ναυτιλίας , κομμωτές και κουρείς, τεχνίτες χεριών – ποδιών, διοργάνωση εκθέσεων, ραδιοτεχνίτες και ραδιοηλεκτρολόγοι, ενεχυροδανειστές, κλειθροποιοί και αργυραμοιβοί.

Εκτός από τις εκκρεμότητες που πρέπει να λυθούν στα πεδία των νομικών και των τεχνικών επαγγελμάτων, το υπουργείο Οικονομικών έθεσε ως στόχο να απελευθερώσει σε δύο στάδια τα εξής επαγγέλματα:

Α. Τέλος Ιουνίου 2012

1. Ενεργειακοί Επιθεωρητές (αρμόδια η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας)

2. Εμπορεία Πετρελαιοειδών (ΓΓ Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής – αναμονή γνωμοδότησης ΕΑ)

3. Καπνοπωλείο – περίπτερο – κυλικείο (Υπ Εθνικής Άμυνας -αναμονή γνωμοδότησης ΕΑ)

4. Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς & Τράπεζα της Ελλάδας – 5 επαγγέλματα (Υπ Οικονομικών)

5. Επιχείρηση ενοικίασης λιμουζίνων (ΓΓ Μεταφορών – ΓΓ Τουρισμού)

6. Λιμενεργάτες (ΓΓ Εργασίας)

7. ΙΚΤΕΟ (ΓΓ Μεταφορών)

8. Κατ’ οίκον διδασκαλία (ΓΓ Υπ. Παιδείας)

9. Διδασκαλία σε φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κέντρα ξένων γλωσσών (ΓΓ Υπ. Παιδείας)

Β. Τέλος Σεπτεμβρίου 2012

1. Τουριστικά Γραφεία, πράκτορες κλπ (ΓΓ Ναυτιλίας)

2. Οινολόγος – μελισσοκόμος και άλλα 6 επαγγέλματα (ΥπΑΑΤ)

3. Εμπορία λιπασμάτων και άλλα 10 επαγγέλματα (ΥπΑΑΤ)

4. Εφημεριδοπώλες – πρακτορεία τύπου (ΓΓ Επικοινωνίας)

5. Παιδικές εξοχές – βρεφικοί σταθμοί κλπ (ΓΓ πρόνοιας)

Τα στοιχεία για το τι ισχύει πλέον σε κάθε επάγγελμα πρέπει να αναρτώνται από τα αρμόδια υπουργεία στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών βάση σχετικής μνημονιακής υποχρέωσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν εκεί και όλα τα σχετικά νομικά κείμενα για να ξεκινήσουν την δραστηριότητά τους.