Εγκρίθηκαν από το ισπανικό κοινοβούλιο τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με το Bloomberg ο ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να πείσει τους επενδυτές ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού δεν θα αναγκάσει τη χώρα να προχωρήσει στη λήψη ευρωπαϊκής βοήθειας.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα τα μέτρα αυτά σήμερα αποτελούν μέρος των προσπαθειών να συρρικνωθεί η φοροδιαφυγή, η οποία ισούται με 19% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σύμφωνα με τον Friedrich Schneider, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Linz στην Αυστρία.

Το πρόγραμμα έρχεται μετά από σχετικό διάταγμα που εγκρίθηκε στις 30 Μαρτίου και θα δίνει τη δυνατότητα στους φοροφυγάδες να πληρώσουν το 10% της αδήλωτης περιουσίας τους. Το μέτρο αυτό στοχεύει στην ενίσχυση των εσόδων του κράτους κατά 2,5 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα βοηθήσει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 5,3% του ΑΕΠ φέτος από 8,5% του περασμένου έτους.

Εν τω μεταξύ να σημειωθεί ότι σήμερα μεταβαίνουν στην Ισπανία εμπειρογνώμονες της Κομισιόν, για να αναλύσουν τα οικονομικά της χώρας.