Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε νέες αγορές κρατικών ομολόγων, αντί να χορηγήσει στις τράπεζες και νέο γύρο από τα απεριόριστα τριετή δανείων , όσο επιδεινώνεται η κρίση χρέους στην ευρωζώνη εκτιμούν οι αναλυτές σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Bloomberg.

Από τους 22 οικονομολόγους στη δημοσκόπηση, 17 προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να ξεκινήσει εκ νέου  το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, ενώ μόνο ένας εκτιμά ότι θα χορηγηθεί ρευστότητα. Εννέα θεωρούν ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί τελικά να προχωρήσει σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό ενός ή δύο ετών στις τράπεζες.


«Η αγορά εκτιμά ότι η ΕΚΤ τελικά θα αναγκαστεί να επανεκκινήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, αλλά κάτι τέτοιο δεν επίκειται άμεσα» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas για την ευρωζώνη στο Λονδίνο, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα. «Όμως η επίτευξη συναίνεσης στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα είναι δύσκολη» εκτίμησε.


Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο χορηγήθηκαν 529 δισ. ευρώ σε 800 ευρωπαϊκές τράπεζες με τριετή δανεισμό, ενώ τον Δεκέμβριο του 2011, είχε διατεθεί ένα πακέτο ύψους 489 δισ. ευρώ σε 520 τράπεζες.